© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
žl
žl
08.08.2024 21:05:57

Eni šerif na papirju, drugi na igrišču! Olimpija z odlično predstavo odpihnila Moldavce!

alesfevzer.com

Ni so se motili tisti, ki so napovedovali, da bo Olimpija kmalu unovčila dragocene izkušnje iz krstne evropske jeseni. Čeprav je sinoči v Stožicah gostoval nasprotnik, pred katerim je v ne tako davni preteklosti pokleknil tudi veliki madridski Real, se je zdelo, da je na tem odru neprimerno bolj zrela zasedba v zeleno-belem. Na trenutke je bila to igra mačke z mišjo, Olimpija v Tiraspol odhaja z veliko, povsem zasluženo prednostjo.

Je že res, da je sezona klubskega nogometa še v (zelo) zgodnji fazi in da vzorec ni velik, a hkrati ni več tako majhen, da bi govorili o naključjih. Uspešna rezultatska serija, s katero je Olimpija začela novo tekmovalno obdobje pod taktirko Victorja Sancheza, je v prestolnico znova prinesla optimizem, zeleno-beli pa znova delujejo kot dobro naoljen stroj, ki bo zelo resen kandidat za osvojitev lovorik na domačih tleh. Hkrati pa tudi zelo neugoden nasprotnik v kvalifikacijah za Uefino konferenčno ligo.

Končno nagrajeni
Vse to je bilo jasno tudi od uvodne minute sinočnjega obračuna z moldavskim Šerifom. Šerifom, ki je pred manj kot tremi leti v ligi prvakov sredi Madrida ugnal sloviti Real, a Šerifom, za katerega se je v vmesnem času spremenilo marsikaj. Hitro po zaključnih verzih glasno odpete Na vrhu nebotičnika je postalo jasno, da se zmaji evropsko precej izkušenejšega nasprotnika nikakor niso ustrašili. Še več; četa Victorja Sancheza je v uvodnih minutah prevzela pobudo in nasprotnika potisnila v bližino njegovih vrat. Zgolj tri minute je bilo tako treba čakati na prvi strel v okvir moldavskih vrat, z glavo je sprožil Nemanja Motika, a Rashed Al-Tumi večjih težav ni imel, povsem drugače pa je bilo že štiri minute kasneje. Reda Boultam je po lepem prodoru zaposlil Dina Kojića, udarec mladega napadalca zmajev pa je letel dovolj po sredini vrat, da ga je čuvaj mreže gostov z velikimi napori uspel odbiti.


Moldavci so v naslednjih minutah nekoliko umirili nalet zeleno-belih, predvsem po protinapadih parkrat zapretili preko hitronogega Ngoma Mbekelija, a so Ljubljančani ostajali konkretnejši, podjetnejši. Novopečeni trener Šerifa Mislav Karoglan je bil ob robu igrišča vidno nezadovoljen s tem, kar so kazali njegovi varovanci, precej zgovorno je bilo tudi dejstvo, da je domače navijače s 'krajo' igralnega časa začel zelo hitro jeziti moldavski vratar. Zdelo se je, da bo zasedba iz prestolnice za pogumno predstavo nagrajena v 27. minuti, ko je z roba kazenskega prostora s svojo levico sprožil Ahmet Muhamedbegović, a je premaganega Al-Tumija rešila vratnica in kazalo je, da bosta ekipi na odmor odšli ob začetnem rezultatu.
Do druge minute dvominutnega sodnikovega dodatka. Spet je pomembno vlogo odigral vratar Šerifa, tvegano podajo je v pravem trenutku začutil in napadel nepopustljivi Kojić, s spretno reakcijo je mladenič Matheusa Linsa spravil v sila neugoden položaj in pametno izsilil najstrožjo kazen. V zasluženo vodstvo Ljubljančanov jo je zanesljivo pretvoril Pedro Lucas.

Želeli več, dobili več
Kdor je pričakoval odločen, takojšen odziv zasedbe iz Tiraspola, se je motil. Varovanci Mislava Karoglana tudi po premoru niso povezali svoje igre, Olimpija je brez večjih težav nadzirala dogajanje na precej načeti stoženski zelenici, na Hrvaškem rojeni strateg na klopi Šerifa pa se je še naprej pogosto držal za glavo. Konkretnejšemu vodstvu Olimpije smo bili precej bližje kot izenačenju; v 58. minuti je bila najprej na delu naveza portugalskih bočnih branilcev, David Sualehe je s predložkom lepo našel Jorga Silvo, a je gostujoča obramba nevaren strel uspela blokirati. Blizu uspeha je bil kmalu zatem tudi Kojić, a je njegov poskus zdrsnil tik mimo oddaljenejše vratnice.

Zmaji so si (spet) želeli več in dobili so več. Bilo je sredi 65. minute, ko se je globoko na polovici Olimpije začel bliskovit protinapad. Sprožil ga je Agustin Doffo, vanj vključil
Kojića in Pedra Lucasa, slednji pa je okroglo usnje v idealnem trenutku zopet vrnil neumornemu Argentincu. Sledil je sijajen zaključek in erupcija na tribunah ljubljanskega stadiona. Ob gromozanskem pečatu, ki ga pušča v zmajevem gnezdu, je kar težko verjeti, da je bil to za Doffa šele drugi zadetek v zeleno-belem.


Varovanci Victorja Sancheza niso popuščali. Ranjenega nasprotnika so želeli potisniti še globlje v brezizhoden položaj. Piko na i fantastičnemu večeru - brez dvoma enemu najboljših evropskih v Stožicah - je postavila levica Davida Sualeheja. Zmaji v Tiraspol odhajajo s tremi zadetki prednosti.