© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu / Ekipa SN
nu / Ekipa SN
03.04.2023 09:30:34

Brez zadržkov! Čeferin iskreno o igri z roko v nogometu: Absolutno ne razumem. Luis Figo mi je celo ...

Martin Metelko

(Ne)dosojene roke so med ljubitelji nogometa pogosta tema pogovorov, zdaj pa je o tem spregovoril tudi Aleksander Čeferin.

Igra z roko je v tem trenutku morda celo največja spotika med ljubitelji nogometa, igralci, trenerji in ostalimi nogometnimi delavci. Dejstvo je, da je zelo težko oceniti, ali gre za namerno igranje z roko ali ne, pri tem pa VAR ne pomaga kaj dosti. Mnenja so močno deljena, v velikem intervjuju v tiskani izdaji Ekipe SN pa je o tej vroči temi spregovoril tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

"Ne, ne razumem. Absolutno ne razumem. In nujno je na tem področju nekaj narediti. Ob koncu aprila bomo oblikovali posebno skupino, ki jo bo vodil Zvonimir Boban, v njej pa želimo imeti tudi vse največje trenerje in bivše nogometaše – tiste, ki so trenutno na položaju, in tiste, ki niso. To bodo največja imena svetovnega nogometa. Ena od prioritetnih tem, o kateri vsi sprašujejo, bo tudi igra z roko. Igra z roko je zares nejasna in drznem si trditi, da je ne razume nihče več. Tu res potrebujemo pogovor, iskanje rešitev in razjasnjenje nekaterih zadev. Sodniki pravijo, da se je igralec naredil večjega – kaj pa naj naredi? Kako naj se naredi manjšega, če pada na tla ali če skače v zrak – roke pač so, kjer so, ne moreš jih vedno stisniti ob telo. Tudi z Giannijem Infantinom, predsednikom Fife, sem pretekli teden govoril o tem, da moramo glede tega vsi skupaj nekaj narediti. Nikomur več ni nič jasno, kar je za nogomet zelo slabo, kajti nogomet je po definiciji zelo razumljiv in zelo jasen najširšim množicam. Zaradi igre z roko se v zadnjem obdobju od tega oddaljuje. Ko gre za nedovoljen položaj, se lahko pogovarjamo o tem, ali bi VAR moral upoštevati nekaj širše območje in ne bi posredoval pri vsakem milimetru – a tudi tako, kot je, so stvari jasne in ti nihče ne more ničesar oporekati. To, kar se dogaja pri igri z roko, pa je čudno in je tudi sodnikom težko sprejemati odločitve. Če ti nekdo s polno močjo brcne žogo z dveh metrov v roko – kaj lahko narediš? Gledal sem našega Jako Bijola, ki se mu je za Udinese proti Milanu žoga odbila v stegno, od tam pa v roko in je sodnik dosodil enajstmetrovko. Kako bi lahko igralec to preprečil, mi res ni jasno. V zvezi s tem se zelo resno pogovarjamo in vse bolj prihajamo do zaključka, da – še enkrat – roke trenutno ne razume nihče, s katerim govorimo. Pred nekaj leti smo kazali največjim trenerskim imenom določene situacije, v katerih se je žoga dotaknila roke igralca – polovica jih je rekla, da je šlo za igranje z roko, polovica, da ni šlo za igranje z roko. Kako naj bo torej jasno nam navijačem? Luis Figo mi je celo rekel, da če bi bilo tako stanje kot zdaj v času, ko je on aktivno igral, bi nasprotnike ciljal v roko. 'Če ne bi vedel, kaj z žogo, bi jo nekomu brcnil v roko in bi dobil enajstmetrovko,' mi je dejal. Moramo najti rešitve, moramo najti pot z uporabo nogometne inteligence oziroma logike in moramo doseči, da sodniki ne bi iskali alibija v VAR in nato dosodili vsakega stika z roko zgolj zato, da se zaščitijo. To je velik problem in pametno ga moramo rešiti," se je o tej precej vroči temi razgovoril Čeferin.

VELIKI INTERVJU Z ALEKSANDROM ČEFERINOM SI LAHKO PREBERETE SAMO V PONEDELJKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!