© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
19.10.2022 01:05:04

Škandal in najstrožja kazen v zgodovini nogometa! Brez milosti, zanj pa konec kariere

Profimedia

Angleška nogometna zveza (FA) je z izrečeno kaznijo dvignila ogromno prahu.

Osrednji igralec v drami, ki trese angleški nogomet, je Kynan Isaac. Nogometaš Stratford Towna, sicer pa nekdanji član Readinga, s katerim je igral v angleški drugi ligi, je prejel brutalno kazen - 10 let prepovedi igranja. To je ena najstrožjih kazni, bržčas celo najstrožja, ki jo je FA kdajkoli izrekla. Isaac je kaznovan zaradi nameščanja tekme in ilegalnih stav.

Preiskava se je začela že lani, do sodbe pa je prišlo v teh dneh. Desetletna kazen za 31-letnega branilca praktično pomeni konec kariere. Tekma, zaradi katere so organi zveze postali sumničavi, je bil dvoboj Stratford Towna in Shrewsburyja v prvem krogu pokala FA. Prvi je izgubil s 5:1, že med tekmo pa je zveza prejela namig o sumljivih vplačili na stavnicah.

Kynan Isaac 1


Preiskava je prinesla rezultat. Isaac je obtožen nameščanja tekme, saj je po navedbah tožilca v 84. minuti namerno prejel rumeni karton, njegovi prijatelji pa so pobrali dobitek v več stavnicah po vsej državi. Ker ponavadi za tekme Stratforda v ligi, v kateri nastopa, ni mogoče vplačati stave, je Isaac zagrabil priložnost v dvoboju pokala FA. Tekmo s Shrewsburyjem je prenašala televizija ITV, zato so stavnice ponudile koeficiente za številne dogodke, tudi za, denimo, prejeti rumeni karton. No, na dogodek, da bo prav Isaac prejel rumeni karton na tej tekmi, je bilo vložena tako velika količina denarja, da se je pojavil sum.

Na Otoku so hitro poiskali podobne primere iz zgodovine angleškega nogometa, a tako brutalne kazni niso našli. Jimmy Gauld (v šestdesetih je igral za Mansfield Town) je bil kaznovan s štirimi leti zapora, ker je nameščal tekme in stavil na poraz svoje ekipe. Josh Yorwerth (Peterborough United, leta 2018) je prejel štiri leta prepovedi igranja, ker se ni pojavil na dopinški kontroli, zatem pa se je predajal kokainu.