© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
02.03.2022 18:00:44

Pred petimi meseci je ŠOKIRAL MADRIDSKI REAL, zdaj je odšel na FRONTO!?

vszi

Trener moldavskega Šerifa, ki je pred petimi meseci šokiral madridski Real, se je vrnil v domovino in oblekel vojaško uniformo.

Moldavski oziroma bolje rečeno pridnestrski Šerif je (bil) hit letošnje lige prvakov. Ena boljših zgodb zadnjih let. Že na poti do tega elitnega klubskega tekmovanja so priredili presenečenje ali dva, med drugim v kvalifikacijah izločili beograjsko Crveno zvezdo ter zagrebški Dinamo, nato pa največji podvig izvedli nekega septembrskega večera na nogometni katedrali Santiago Bernabeu. Pisana druščina, zbrana pod imenom Šerif, je takrat na kolena spravila trinajstkratnega evropskega prvaka Reala. David je premagal Goljata. In to sredi njegovega dvorišča. Bila je to ena največjih senzacij v zgodovini lige prvakov, če vprašate stavne hiše, kar največja v zadnjih petnajstih letih. Pod sijajno zgodbo, ki je navdušila nogometne romantike, se je kot trener podpisal Jurij Vernjdub, šestinpetdesetletni Ukrajinec.

Na koncu so v skupini z Realom, Interjem in Šahtarjem iz (uradno še vedno) Donecka zasedli tretje mesto ter spomladi s tekmovanjem nadaljevali v evropski ligi. Njihovo evropsko popotovanje se je končalo pred tednom dni v portugalski Bragi. Bilo je prav na dan povratne tekme na severozahodu Portugalske, ko je Vernjdubu zazvonil telefon. »Poklicali so me ob 4.30 zjutraj in dejali, da so Rusi sprožili invazijo. Bil sem v šoku. Vseeno sem ostal z ekipo, da odigramo tekmo. Takoj, ko smo se vrnili v Tiraspol, sem se dogovoril za odhod v Ukrajino. Srce mi je narekovalo, da to moram storiti.«

In kaj je storil? Oblekel je vojaško uniformo ter se pridružil ukrajinski vojski. Pri 56 letih. Dejal je, da ima ženo, dva otroka, dva vnuka, brate, sestre …, in jih želi zaščititi. »Star sem 56 let. Koga naj se bojim?! Svoje življenje sem že odživel. Borim se za svoje otroke, vnuke, ženo, vso družino …« pravi Vernjdub, ki klubu (še) ni sporočil, da je v vojski, dejal jim je le, da zaradi vsesplošne mobilizacije nihče ne more zapustiti države.

Zdaj bo podobno kot tistega septembrskega večera na Santiago Bernabeu znova v vlogi oziroma na strani Davida, ki se je po robu postavil kremeljskemu Goljatu. Če kdo ve, kako zrušiti Goljata, potem je to vsekakor on. A tokrat žal to ni le igra, tokrat žal tista o boju na življenje in smrt žal ni zgolj fraza. »Zmagali bomo. Poglejte samo, kako se borimo! Ukrajinski narod je enoten in pripravljen na boj do konca. Ukrajina nad vsem! Zmaga bo naša,« je prepričan eden številnih Ukrajincev, ki so športna bojišča v teh dneh zamenjali za tista prava in se postavili po robu Putinovi soldateski. »Putin je kopija Adolfa Hitlerja. Je kreten, spaka in krvi željan vampir. Vsi, ki ga pošiljajo v pekel, imajo prav. Nimam pravih besed zanj, imam samo sporočilo: Putin, odj*bi!«