© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
22.07.2021 12:22:44

To je ZNESEK, ki je ŠOKIRAL REGIJO! Arena Sport dobila ANGLEŠKO LIGO, za pravice pa plačala noro vsoto!

Reuters

Angleška premier liga, najatraktivnejša in najbolj gledana od vseh državnih nogometnih prvenstev, se seli na Areno Sport – začenši s sezono 2022/23 za dolgih šest let. Posel sta v imenu regije, tudi Slovenije, sklenila ter naznanila Telekom Srbije in Arena Channels Group. Direktor slednjega Nebojša Žugić je povedal, da pridobitev pravic za prenos tekem angleške premier lige zanje predstavlja veliko zmago.

Podrobnosti posla pa osupnejo in zgodbo postavljajo v drugačen kontekst. Končna vrednost posla je namreč dosegla vrtoglavih 600 milijonov evrov, po 100 milijonov za sezono, kar je skoraj desetkrat več od cene, ki jo je do zdaj plačal Sportklub oziroma United Media. Da bi se investicija izplačala, je težko verjeti, generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić denimo ne želi javno razpredati o podrobnosti posla, češ da je to poslovna skrivnost. A zadržanost gospoda je vendarle razumljiva, dosežena cena pravic za prenose angleške premier lige za področje Nemčije, Avstrije in Švice je dosegla le četrtino vrednosti pravic za Zahodni Balkan – 25 milijonov evrov po sezoni. Razmerje potencialnega avditorija pa je kakopak ravno obratno in še za nameček izraziteje obratno: 20 milijonov proti skoraj 100 milijonom Nemcev, Avstrijcev in Švicarjev skupaj.

Kot še razkrivajo srbski viri, naj vodstvo premier lige ne bi bilo pripravljeno sprejeti ponujene bančne garancije, tako naj bi kupec privolil v predplačilo v višini 200 milijonov evrov. Na Areni Sport bo tako od sezone 2022/23 dalje na voljo vseh 380 tekem premier lige. Pri Areni Sport Slovenija so ob pridobitvi pravic za špansko, italijansko, francosko in angleško nogometno prvenstvo napovedali, da se bosta programoma Arena Sport 1 in 2 pridružila še vsaj 3 in 4. V prihodnji sezoni premier liga še ostaja na Sportklubu.

V trgovino z davkoplačevalskim denarjem
Boj za pravice elitnih športnih tekmovanj je v resnici politični boj. Srbski predsednik Aleksandar Vučić z državnim podjetjem Telekom Srbije ne le sebi podreja srbski medijski prostor, ampak si na široko odpira vrata regije ter s somišljeniki, tudi z vladajočo politično garnituro v Sloveniji, širi svoj vpliv in krepi moč na zahodnem Balkanu. V primeru težko razumljive razsipnosti pri nakupu pravic za prenose premier lige izključno z davkoplačevalskim denarjem.

Marko Milosavljević, profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede, je v pogovoru za srbski N1 izjavil, da posel ne more biti ekonomsko upravičen: »To ne more biti pametna investicija, ta denar se Telekomu Srbije ne more vrniti. Tu ne gre za vladavino prava, niti o vladavini tržišča ne moremo govoriti, to je politično motivirana poteza in poskus uničenja zasebnih podjetij.« Potem je še dodal, da se je od leta 2017 dalje dolg tega telekomunikacijskega podjetja povečal s 300 milijonov na skoraj poldrugo milijardo evrov. Milosavljević je prepričan, da se bo odzvala Evropska komisija, ki je sprejela direktivo, ki v primerih, ko obstaja sum na širitev geopolitičnega vpliva, omejuje vstop državnih podjetij iz držav, ki niso članice Evropske unije.

A ne gre le za Srbijo, na srbski vlak je v primeru teve pravic za športna tekmovanja žal vstopila tudi Slovenija. Politika, ki je trenutno na oblasti, ne skriva simpatij do Višegrajske skupine, po trdnem partnerstvu z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom zdaj krepi še vez z Vučićem.

Razkol na medijskem trgu v regiji pa jezi predvsem teve gledalce – končne odjemalce in v končni fazi kot davkoplačevalce tudi plačnike izrazito (pre)visokega računa. Kopja se lomijo na športnih prenosih in, kot kaže, so se oziroma se bodo dokončno zlomila na najelitnejši od vseh – angleški premier ligi. Liverpool, »rivala« iz Manchestra, Londončani in ostali, vsi super atraktivni, a vendarle ne za 600 milijonov. Trg se je zrušil, politični golaž pa ravno prav skuhan.