© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
25.04.2020 19:12:36

Novi lastnik NEWCASTLA ima NAJDRAŽJO 'hišo' na svetu. Cena? Malenkost - okoli 250 milijonov evrov (foto)

Cene nempremičnin tudi v času pandemije še niso padle (niti v Ljubljani), tako zaenkrat še veljajo astronomske cene za bivališča najbogatejših ljudi na svetu.

Bin Salman je kronski princ, torej vladar, Savdske Arabije. Za odkup legendarnega angleškega kluba Newcastle je ponudil 300 milijonov funtov (dosedanji lastnik Mike Ashley je ponudbo sprejel), kar je le 70 milijonov več kot je vredno njegovo bivališče. In to samo eno izmed mnogih. Leta 2015, ko mu je spodletel nakup Manchester Uniteda, si je za tolažbo kupil dvorec v Franciji površine 50.000 kvadratnih metrov.
Dvorec Louis XIV je narejen po vzoru francoskih dvorcev iz 17. stoletja, a je bil zgrajen v letih 2008 do 2011 v kraju Louveciennes blizu Versaillesa. Preden je 34-letni milijarder kupil dvorec, ga je za svojo poroko hotela najeti tudi Kim Kardashian. Ko je Bin Salman kupil dvorec v Franciji ni želel, da kdorkoli ve, da je njegov, zato ga je kupil preko slamnatih podjetij v Franciji in Luksemburgu. Toda, ko so novinarji raziskovali omenjena podjetja, so prišli do podjetja  Eight Investment Company, savdsega podjetja oziroma fundacije, ki jo vodi savdski kronski princ.  
Dvores je zgradil Emad Khashoggi, nečak milijardeja, ki je zaslužil s prodako orožja, Adnana Khashoggija. Na tem mestu je prej stal dvorec iz 19. stoletja, ki ga je Khashoggi zravnal z zemljo in na tem mestu zgradil nov dvorec z vso najnovejšo tehnologijo. Prav neverjetna je soba za meditacijo, ki je zgrajena sredi vodnega jarka ob dvorcu. V dvorcu je tudi podvodna soba, kjer okoli tebe plavajo vodna bitja. Seveda je na posestvu tudi zunanji bazen, igrišče za skvoš, plesna dvorana, nočni klub...
Leto 2015 je bilo leto, ko je Bin Salman na veliko zapravljal, saj je takrat od ruskega tajkuna kupil tudi super jahto za neverjetnih 452 milijonov funtov. Ker pa se mu je zdela jahta nekoliko pusta, je kupil za 350 milijonov funtov še sliko Leonarda da Vincija Salvator Mundi, ki naj bi zdaj krasila dnevno sobo jahte.  
No, kot kaže, bo imel Bin Salman, ki mu očitajo kratenje človekovih pravic v domovini, dovolj denarja, da se spusti v nakupe dragih igralcev za Newcastle, ki bi bil kmalu lahko pomembna figura v boju za naslov angleškega prvaka.