© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.03.2019 15:44:35

Nemško sodišče rešuje spor med klubi in državo

vszi

Sodišče v Leipzigu je danes začelo reševati spor med nemškimi nogometnimi klubi in državo v zvezi s plačevanjem dodatnih pristojbin za zagotavljanje varnosti na tekmah z veliko stopnjo tveganja. Klubi menijo, da je to obveza države, ta pa je prepričana o nasprotnem. Sodbo bo sodišče razglasilo predvidoma v petek.

Zadeva izhaja iz prejetega računa nogometnega kluba Werder, ki mu ga je izdala zvezna dežela Bremen. Ta je leta 2015 od kluba zahtevala 425.000 evrov za dodatno policijsko delo na tekmi Werderja z regionalnim tekmecem Hamburgom.

"Imamo profesionalno ligo, ki je lani ustvarila 4,4 milijona evrov dobička. Liga vsega tega denarja ne more zadržati zase, stroškov za varnost ne smejo poravnavati davkoplačevalci," je dejal deželni vladar Bremna, Ullrich Mäuerer.

"Pri zagotavljanju varnosti ni pomembno, kdo je bogat. Vemo, kdo je odgovoren za varnost, kdo mora plačevati določene nevarnosti. Nogomet ni pobudnik nasilja, to je stvar države, ki je odgovorna za red in varnost," pa meni Reinhard Rauball, predsednik združenja klubov, ki je sprva dobilo tožbo na sodišču v Bremnu, a je nato sklepe le te razveljavilo pritožbeno sodišče.