© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
13.02.2019 12:55:26

Legenda Crvene zvezde in nekdanji trener Mure: Bog nas varuj kuge, lakote in Hrvatov

Dalmatinski portal

Legendarni nogometaš Crvene zvezde je s svojim besedami dvignil nemalo prahu.

V Srbiji se je v zadnjih dneh veliko govorilo o napadu hrvaških huliganov na vaterpoliste Crvene zvezde sredi Splita, ko si je eden od beograjskih športnikov kožo rešil šele s skokom v morje. V eni izmed oddaj na nacionalni televiziji so za mnenje pobarali tudi Duleta Savića, legendarnega nogometaša Crvene zvezde, ki je kot trener pred leti vodil tudi Muro in ki je del popkulture postal tudi zaradi filma Rane. In kaj pravi Duuuule Savić? "Mi bi morali sami sebe bolj spoštovati, da se to ne bi dogajalo. Imamo mali milijon primerov. Večje samospoštovanje bi preprečilo tovrstne situacije. Spomnite se, ko je bil predsednik v BiH, pa je komaj ubežal linču. Potem je povabil njihovega predsednika, da tu odigrata partijo šaha. Do danes ne vemo, kdo ga je napadel."


"Jaz sem seveda za medsebojno spoštovanje, toda kolikor ti spoštuješ mene, toliko bom jaz tebe. Če me ti ne spoštuješ, potem nimam kaj početi s tabo. Bognedaj, da se igra igra regionalna nogometna liga. To bi bili stalni prizori."


Najboljše oziroma najslabše, odvisno od zornega kota oziroma sogovornika, je prihranil za konec. Ko je spregovoril o sosedih Hrvatih. "Moramo jim pomagati, da ozdravijo. Rad bi videl, da bi bili dobri sosedje. Ko bi bili oni do nas eno desetino tako iskreni, kot smo mi do njih, bi lahko normalno tekmovali. Toda ni zdravila... Spomnil bi na zgodovino ter na napis na protestantski katedrali v Magdeburgu: Bog nas varuj kuge, lakote in Hrvatov. Oni so že v 17. stoletju storili grozljive zločine, zdaj pa naj bi jim mi pomagali."