© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
03.12.2018 15:38:37

CAMP NOU ZAVIT V ČRNO: Umrla legenda Barcelone

vszi

Camp Nou je bil v ponedeljek zavit v črno, umrl je namreč nekdanji predsednik kluba Josep Lluís Núñez. Mož, ki je Barcelono naredil veliko.

Na čelu katalonskega giganta je bil od leta 1978 do leta 2000, v tem času pa so postale vitrine Blaugrane bogatejše za reci in piši 176 lovorik, od tega jih je 30 osvojila nogometna sekcija kluba. Nekateri vam bodo celo dejali, da se zgodovina Barce deli na dva dela, tistega pred 1. julijem 1978 in tistega po njem.

Nunez, lastnik gradbenega podjetja in hotelske verige, je tekom volilne kampanje obljubil, da bo Barco dvignil na svetovno raven in jo naredil finančno stabilno. Čeprav ni bilo vedno zgolj mirno plutje, je držal obljubo. Če je bila pred njegovim prihodom Barcelona v domovini v globoki senci Reala, v Evropi pa je osvojila le pokal velesejemskih mest, je danes eden od največjih klubov na svetu. Danes je Barca znamka, brand, danes je Barca Més que un club. Več kot klub. Nunez pa oče moderne Barcelone.

Ni razmetaval z denarjem, ni bil pristaš velikih plač, kar je šlo marsikomu v nos, saj so zaradi tega klub (pre)hitro zapustili Diego Maradona, Ronaldo, Bernd Schuster, Hristo Stojčkov, Luís Figo...
A da gre za enega najpomembnejših mož kluba ni niti najmanjšega dvoma.