© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
18.04.2018 10:11:12

ČEFERIN BREZ SKRIVANJA! Buffon? Penal na tekmi Real - Juve? Sodnik? Pogledal sem 50-krat in ...

Aleksander Čeferin je spregovoril v ekskluzivnem pogovoru za La Gazzetto dello Sport.

Čeprav sta se z novinarjem v sijajnem pogovoru dotaknila številnih tem, sta seveda izhajala iz najbolj svežih dogodkov v ligi prvakov. Čeferin se je tako znašel pred vprašanji o zelo sporni tekmi Real - Juventus, o zdaj že kultni enajstmetrovki v 93. minuti, o posledicah in seveda o večnem vprašanju video analize, ki jo že uporablja kar nekaj državnih prvenstev, niti v naslednji sezoni pa ga ne bo v najbolj prestižnem klubskem tekmovanju, ligi prvakov. 

"Prezgodaj je za VAR, torej za video analizo v ligi prvakov. Nekoč ga bomo zagotovo imeli, a se nam ne mudi, treba je videti, kako deluje. Bojim se tudi za svetovno prvenstvo, kjer bodo sodili številni sodniki, ki tega sistema niso še nikoli uporabljali. Upam, da ne bo kakšnih težav ali celo škandalov, se mi pa vseeno zdi, da je uporaba takega sistema na turnirju lažja. Liga prvakov je drugačna, videli pa smo, da je tudi premier liga uporabo za zdaj prestavila," je začel Čeferin.

"Oprostite, kaj pa bi se spremenilo na tekmi Real - Juventus, če bi uporabljali VAR? Popolnoma nič. Marsikdo si je zadevo pogledal dvajsetkrat, jaz osebno sem si celo petdesetkrat. In tudi po vseh teh ogledih je za polovico to enajstmetrovka, za polovico ne," je sporno situacijo v 93. minuti in odločitev Michaela Oliverja videl podobno kot ostali svet. Je pa priznal nekaj drugega: "Treba je reči, da bi bilo na tekmi Manchester City - Liverpool drugače in da bi VAR pri razveljavljenem golu bil zelo uporaben."

In kako slovenski predsednik Uefe, ki je možnost uporabe VAR-a v ligi prvakov in na evropskem prvenstvu napovedal za sezono 2019/20, komentira obnašanja Gianluigija Buffona, ki je sodnikovo dejanje označil za dejanje živali, ubijalca ali nekoga, ki ima namesto srca kanto za smeti? "Kar je rekel, ni prav, in dejstvo je, da tega ne bi smel reči. Toda iz zornega kota nekoga, ki je igral nogomet, lahko razumem frustracijo in razočaranje, ko na tak način v 93. minuti izgubiš tako tekmo. Buffona lahko razumem."