© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.02.2018 12:57:40

Cas danes znižal kazen nekdanjemu podpredsedniku Fife

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Čung Mong Džun se lahko vrne k nogometu, potem ko je bil danes uspešen s pritožbo na Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani. To mu je petletno kazen prepovedi delovanja v nogometu, ki mu jo je zaradi vpletenosti v korupcijo in neprimerno lobiranje izrekla Fifa, znižalo na 15 mesecev.

Iz Casa so sporočili, da so "delno potrdili" kazen, ki si jo je nekdanji podpredsednik Fife prislužil z "neprimernim lobiranjem, ko je Južna Koreja kandidirala za organizacijo mundiala 2022". Ob tem so pri Casu dodali, da je Chung Mong-joon že odslužil kazen, ki jo je dobil leta 2016. Poleg tega mu ne bo treba plačati niti 50.000 švicarskih frankov denarne kazni.

V izjavi Casa še piše, da gre pri Chungu za "precej manjše nepravilnosti delovanja, kot jih je sprva ugotovila Fifa".

Chungova kazen, ki je bila epilog preiskave z začetkom leta 2015, je nekdanjemu podpredsedniku odnesla vse upe, da bi nekdaj na čelu Fife nasledil dolgoletnega predsednika Josepha Blatterja. Tudi slednji je predsedovanje neslavno končal.

Blatter, ki je vodil Fifo dolgih 17 let, je vladavino končal s škandalom. Etična komisija Fife ga je za šest let suspendirala z vseh z nogometom povezanih dejavnosti, potem ko je bil spoznan za krivega, da je nezakonito prejel dva milijona švicarskih frankov od takratnega šefa Uefe, Michela Platinija. Arbitraža Cas je Blatterjevo pritožbo že pred časom zavrnila.