© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.09.2017 18:49:34

Barca se osredotoča na nogomet, ne na referendum

Za nedeljo napovedani referendum o katalonski neodvisnosti bo pod drobnogled svetovne javnosti postavil tudi največjo športno ikono Katalonije, nogometni klub Barcelono. Ta bo v nedeljo igrala tekmo španske lige, že zdaj pa si v klubu prizadevajo, da bi politična plat tega dneva čim manj vplivala na igralce.

Povsem se seveda ne bodo mogli izogniti vroči temi, nenazadnje bodo verjetno tudi številni navijači na tribunah s katalonskimi simboli in zastavami kazali svojo voljo in željo. Na nekaj zadnjih tekmah se na tribunah redno začnejo vzkliki podore za Katalonijo v 17. minuti, kar simbolično predstavlja letnico 1714 in s tem leto izgube katalonske samostojnosti oziroma začetka španske oblasti.

"Za vse nas bo to pomemben zgodovinski dan, a mi se moramo osredotočiti na nogomet," pred tekmo z Las Palmasom pravi podpredsednik Jordi Cardoner. V klubu so sicer podprli svobodo odločanja, pred kratkim so se v sporočilu za javnost odzvali na aretacije nekaterih katalonskih političnih voditeljev pred referendumom. V klubu se zavzemajo za "obrambo naroda, za demokracijo in za svobodo govora."

Ker se zavedajo, da je klub Barcelona pomemben katalonski simbol, so v blaugrani sicer previdni in se ne postavljajo odkrito na eno ali drugo stran, torej za ali proti neodvisnosti, močno pa poudarjajo pravico Kataloncev do izražanja volje na referendumu.

"Mislim, da bodo vsi naši člani, navijači in privrženci znali presoditi, kaj je zanje najbolje. Prosimo le za spoštovanje. Ne glede na vse, kar se bo dogajalo v Kataloniji, je ta dan za nas pomembna predvsem tekma in točke," politične in referendumske strasti umirja Cardoner.