© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
22.08.2017 23:09:27

Kek se mora zadovoljiti z ligo Europa

Reuters

Hrvaški prvak Rijeka in njen trener Mariborčan Matjaž Kek, ki sta v pretekli sezoni spisala lepo nogometno zgodbo, sta se morala odreči sanjam o ligi prvakov. Grški Olympiakos je bil na tekmi na Rujevici precej boljši nasprotnik in se je zasluženo uvrstil v elitno evropsko tekmovanje.

Kekovi varovanci so srečanje na polni Rujevici začeli zelo podjetno, tako da so morali Grki razigrane domačine zaustavljati s prekrški. Prvo priložnost so tako imeli domači, ko je v 13. minuti Mario Gavranović že premagal grškega vratarja Kapina, toda na poti do prazne mreže je žogo v polje odbil gostujoči branilec, kar mu sicer ni bilo preveč težko, ker je bil strel precej slaboten. Šest minut za tem je imel Josip Mišić še eno priložnost za domače, vendar je proti grškim vratom udaril zelo slabo, tako da vratarju sploh ni bilo treba posredovati.

Potem pa so Grki, pri katerih se je videlo, da imajo precej bolj kakovostno igralsko zasedbo kot Rijeka, počasi prevzeli vajeti v svoje roke. Od 20. minute naprej so rdeči iz Pireja domačine stiskali v njihov kazenski prostor in v petih minutah so imeli kar nekaj priložnosti za zadetek. Na veselje grških navijačev pred televizorji (na Rujevico niso smeli dopotovati) je v 25. minuti odlično podajo Vadisa Odjidja-Ofoea izkoristil Nemec v vrstah Olympiakosa Marko Marin in zadel za zasluženo vodstvo gostov. V naslednjih desetih minutah bi lahko gostje vodstvo vsaj podvojili, saj so kot po tekočem traku zapravljali izjemne priložnosti in pravi čudež je bil, da ni še ena žoga končala za hrbtom reškega vratarja Simona Sluge. Matjaž Kek je bil lahko "zadovoljen", da so jo v prvem polčasu odnesli samo z enim golom v reški mreži, zagotovo pa je imel v slačilnici kar precej pripomb na igro svojih varovancev v prvem polčasu.

V drugem delu povratne tekme so Rečani krenili na vse ali nič. Kek je verjetno zaukazal popoln napad in videlo se je, da si domači nadvse želijo doseči izenačujoči zadetek. Zavedali so se, da morajo dati dva gola, če želijo razmišljati vsaj o podaljšku. V prvih desetih minutah drugega polčasa je imela Rijeka nekaj lepih priložnosti, a so bili Gorgon, Mišić in Gavranović premalo natančni, ali pa je žoga končala v rokah grškega vratarja. No, Kek pa je bil kmalu primoran v menjavo, saj se je poškodoval reški vratar Sluga in namesto njega je vstopil Andrej Prskalo.

Po začetnem naletu varovancev Matjaža Keka so izkušeni Grki spet vzpostavili ravnotežje in začeli umirjati igro. Igralci Olympiakosa so stopili "bližje k žogi" in veliko držali okroglo usnje v svoji posesti. Pazili so, da Rečani niso prihajali do priložnosti in to je bilo povsem dovolj za Grke. Do konca srečanja se Pirejčani niti niso preveč trudili z napadalnimi akcijami, ampak so samo nadzorovali potek igre. Bolj kot ne je žoga potovala med obema kazenskima prostoroma. Grki so si sicer v 79. minuti privoščili napako in Florin Matei, ki je dve minuti prej vstopil v igro, je bil v hitrem protinapadu sam pred grškim vratarjem, toda streljal je slabo in žoga je odletela mimo leve vratnice.

Do konca tekme pravih priložnosti ni bilo več ne na eni ne na drugi strani in Grki so se zasluženo uvrstili v ligo prvakov, slovenskemu strategu na klopi Rijeke in njegovim varovancem pa v uteho ostaja evropska jesen v ligi Europa.


Povratne tekme zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov

(ekipe zapisane z veliki črkami so se uvrstile v ligo prvakov)

Astana – CELTIC GLASGOW 4:3 (1:1); 0:5 prva tekma; skupen izid 4:8

Strelci: Ajer (26-ag), Mužikov (48), Twumasi (49, 69); Sinclair (34), Ntcham (80), Griffiths (90)

Nice – NAPOLI 0:2 (0:0); 0:2 prva tekma; skupen izid 0:3

Strelca: Cellejon (48), Insigne (89)

Rijeka – OLYMPIAKOS 0:1 (0:1); 1:2 prva tekma; skupen izid 1:3

Strelec: Marin (25)

SEVILLA – Istanbul Basaksehir 2:2 (0:1); 2:1 prva tekma; skupen izid 4:3

Strelci: Escudero (52), Ben Yedder (75); Elia (17), Visca (83)



V sredo (vse ob 20.45)

Liverpool – Hoffenheim; prva tekma 2:1

CSKA Moskva – Young Boys; prva tekma 1:0

København – Karabah; prva tekma 0:1

Slavia Praga – Apoel Nikozija; prva tekma 0:2

Steaua Bukarešta – Sporting; prva tekma 0:0