© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.07.2017 08:44:04

Zmeda okoli nekdanjega zvezdnika Chelseaja? Kako igra za drugo državo, prej pa je nastopal za Francijo?

vszi

Nogomet pač piše čudne zgodbe in ena od teh prihaja iz mednarodnega tekmovanja, ki poteka v teh dneh.

V Združenih državah Amerike trenutno poteka Zlati pokal (Gold Cup), na katerem so kot vedno favoriti Američani in Mehičani. 

No, nastopa pa tudi reprezentanca Francoske Gvajane, ki je prvič na prvenstvu, potem ko je leta 2013 dobila dovoljenje za nastopanje v severnoameriških tekmovanjih. 

Zanjo pa igra tudi večini zelo znani Florent Malouda. Nekdanji zvezdnik Chelseaja in kar 80-kratni reprezentant Francije. Mnogi se sprašujete, kako je to mogoče, toda Malouda je s kapetanskim trakom (v Francoski Gvajani je rojen) zaigral proti Hondurasu, tekma pa se je končala z 0:0. 

Toda tekma bo najbrž registrirana s 3:0 za Honduras, saj po pravilih Fife Malouda ne bi smel obleči dveh reprezentančnih dresov na uradnih tekmovanjih pod okriljem krovne nogometne organizacije. 

Po pravilih Concacafa in Fife pa se Francoska Gvajana kot nepolnopravna članica Fife tako ali tako ne more uvrstiti na druga velika tekmovanja (Svetovno prvenstvo), zato v Severni Ameriki vlada zmeda glede Maloudajevega nastopa. 

Francoska Gvajana je sicer del Concacafa od leta 1991, na tekmovanjih pod okriljem te zveze pa lahko nastopa od leta 2013. 

Toda ker je klasificirana kot departma Francije, ne more biti vključena v Fifo.

"Glede ekipe Francoske Gvajane na drugi tekmi in igranja Florenta Maloudaja, je bila zadeva predana disciplinarnemu telesu Zlatega pokala," več pa uradno niso zapisali. 

Kaj več od ponosa voditi novo moštvo na Zlatem pokalu Malouda ne bo imel, toda nekaterim je že to več kot dovolj. Nastopanje za rodni 'departma' pač nekaj pomeni.