© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu, sta
nu, sta
13.06.2017 16:47:39

Ima Luka Modrič alzheimerjevo bolezen?

To se danes naglas in brez zadržkov sprašujejo novinarji in nogometni zanesenjaki na Hrvaškem.

Sojenje Zdravku Mamiću zaradi domnevnega oškodovanja nogometnega kluba Dinamo na Hrvaškem močno odmeva, še posebej sedaj, ko se je na obravnavi pojavil eden največjih zvezdnikov evropskega nogometa Luka Modrić.

Mediji v slovenski južni soseščini (na čelu z Indexom) so člana najboljše ekipe v Evropi zadnjih dveh sezon, madridskega Reala, zaradi njegovega pričanja v tej zadevi vzeli močno na zob. Zapisali so namreč, da resno sumijo, da ima 31-letni Zadrčan alzheimerjevo bolezen, ker se ne spomni številni za sojenje zelo pomembnih podatkov iz preteklosti.

V njihovih predvidevanjih je seveda mogoče razbrati veliko mero cinizma in ironije, je pa res, da jim je Modrić s svojimi odgovori kar sam vrgel kost. Nekatera izmed njih vam ponujamo spodaj.

Debi za reprezentanco? »Leta 2008 … Ne, pardon, prej … Enkrat pred SP v Nemčiji. Proti Argentini, tako je, pred enajstimi leti,« se je spomnil z malo pomoči.

Koliko je zaslužil po podpisu profesionalne pogodbe v Dinamu? »Ne morem se spomniti, ampak mislim, da je bilo okrog 132 tisoč evrov na leto.«

Aneks o deljenju prejete odškodnine? »Ta aneks mislim, da sem podpisal, ko sem leta 2008 odšel iz Dinama.«

So bili še kakšni drugi aneksi? »Ne morem se spomniti.«

Zakaj sploh aneksi? »Ne morem se spomniti, kdo se je tega spomnil. Tega je že davno. Ne morem se spomniti vseh podrobnosti. Ne morem se spomniti, v čemu se razlikujeta aneksa iz let 2004 in 2008. Ne morem se spomniti niti, kaj se je zgodilo z aneksom iz leta 2004, da sem leta 2008 podpisal novega.«

Kaj je v tem aneksu pisalo? »Ne morem se spomniti.«

Kdo ga je sploh podpisal? »Podpisal sem ga jaz, ampak se ne morem spomniti kdaj. To sem se dogovoril z Zdravkom Mamićem.«

Je ta dogovor overil notar? »Res se ne spomnim, ali sem ga dal notarju.«

Je imel Zdravko Mamić kakšno funkcijo v Dinamu v času, ko ste podpisali prvo pogodbo? »Ne morem se spomniti, če je imel Zdravko Mamić kakšno funkcijo v klubu. Takrat sem imel 18 let!«

To je lahko ključno!

Na Hrvaškem sicer ocenjujejo, da je Modrićevo današnje pričanje lahko ključno pri odločitvi sodišča o morebitni odgovornosti Mamića, da je z bratom Zoranom Mamićem, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom zagrebški klub oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko 'off-shore' podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Modrić je danes pričal približno dve uri, tožilstvo je predvsem zahtevalo naj pojasni podrobnosti o finančnem delu njegove pogodbe iz leta 2008, ko je iz Dinama odšel v Tottenham Hotspur iz Londona. Tožilstvo meni, da so ob tem Dinamo oškodovali za več kot deset milijonov evrov.

Hrvaški nogometni reprezentant je povedal, da je kot 14 letnik prispel v Dinamo, je bilo slišati v neposrednem predvajanju današnje obravnave na regionalni televiziji N1. Takrat je ob navzočnosti staršev poleg zasebne pogodbe z Mamićem, s katero so uredili Mamićevo vlaganje v nogometni razvoj Modrića, podpisal tudi aneks o razdelitvi zaslužka od morebitnega prehoda v drugi nogometni klub.

Kot je dejal, je aneks predvideval, da bo dobil polovico zneska od prodaje, polovica pa bo pripadla Dinamu. Potrdil je, da je bila vrednost njegovega odhoda v Tottenham približno 21 milijonov evrov. Na vprašanje tožilstva, kako so razdelili denar, ki ga je nakazal londonski klub, je dejal, da je polovico pustil na svojem računu, drugo polovico pa je na zahtevo Zdravka Mamića izplačal na roke Zoranu Mamiću ali sinu Zdravka Mamića.

Modrić je podpisal prvo zasebno pogodbo z Mamićem kot 14-letnik, drugo pa, ko je postal polnoleten leta 2004. Obakrat sta podpisala tudi aneksa pogodbe o podelitvi denarja. Posebej pa je podpisal tudi profesionalno pogodbo z Dinamom, ki je tudi vsebovala aneks o razdelitvi denarja. S prvo profesionalno pogodbo je imel zagotovljenih 132.000 evrov letne plače, je povedal.

Hrvaški zvezdnik je še dejal, da je bil v zagrebškemu klubu osem let. Krajši čas je kot posojeni igralec nastopal za Široki Brijeg v BiH in Inter iz Zaprešića na Hrvaškem. Od leta 2012 je v Realu iz Madrida.

Zdravko Mamić je bil zadovoljen po današnjem pričevanju Modrića, tega ni skrival pred novinarji. Meni, da je Modrić danes govoril resnico, ne vidi nič spornega v tem, da je denar od transferja v Tottenham nakazal 'na roke'.

Za sredo je napovedano pričevanje še enega hrvaškega reprezentanta, vodje obrambe Liverpoola, 27-letnega Dejana Lovrena.