© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.05.2017 23:02:14

Juventus prvi finalist lige prvakov

Reuters

Nogometaši Juventusa so prvi finalisti nogometne lige prvakov. Na povratni tekmi polfinala so na domačem stadionu še drugič premagali Monaco z 2:1 (2:0). Prva tekma se je v Monacu končala z 2:0 za Juventus.

* Stadion Juventusa, gledalcev: 40.000, sodniki: Kuipers, Van Roekel in Zeinstra (vsi Nizozemska).
* Strelci: 1:0 Mandžukić (34.), 2:0 Dani Alves (45.), 2:1 Mbappe (69.).
* Juventus: Buffon, Barzagli (od 85. Benatia), Bonucci, Chiellini, Alves, Pjanić, Khedira (od 10. Marchisio), Alex Sandro, Dybala (od 54. Cuadrado), Mandžukić, Higuain.
* Monaco: Subašić, Raggi, Glik, Jemerson, Sidibe, Moutinho, Bakayoko (od 78. Germain), Mendy (od 55. Fabinho), Silva (od 70. Lemar), Falcao, Mbappe.
* Rumeni kartoni: Bonucci, Mandžukić; Falcao, Mendy.
* Rdeč karton: /.

Juventus si je ogromno prednost pridobil že na prvi tekmi, kjer je zmagal z 2:0. Stavnice so tako že pred današnjim prvim sodnikovim žvižgom napovedovale zmago domačih, potem ko je na prvi tekmi oba zadetka za črno-bele dosegel Argentinec Gonzalo Higuain. Zmagi Juventusa v prid je govorilo tudi dejstvo, da še nobeni ekipi v polfinalu lige prvakov ni uspelo nadoknaditi zaostanka dveh zadetkov s prve tekme.

Ob tem so bili Torinčani že 22 evropskih tekem zaporedoma nepremagani na domačem igrišču, na drugi strani pa Monaco v treh polfinalnih evropskih tekmah še ni zmagal na gostujočem igrišču. Juventus je do danes v medsebojnih tekmah z Monacom vknjižil štiri zmage, remi in poraz.

Prav zato je Monaco od prve minute krenil na polno. Juve je v peti minuti rešila vratnica. Kylian Mbappe je sprejel odbito žogo na levi strani in jo mimo Buffona poslal v vratnico. V 23. minuti, Juventus se je že v deseti minuti zatekel k prvi menjavi zaradi poškodbe Samija Khedire, so bili nevarni domači, ko se je v kazenskem prostoru sam znašel Gonzalo Higuain, ki ni dobro zadel žoge. Že dve minuti kasneje je Higuain znova poslal dobro žogo za hrbet obrambe, a je Mario Mandžukić nastreljal vratarja Danijela Subašića. V 28. minuti je strel Mirala Pjanića odbil Andrea Raggi.

V 34. minuti so domači kronali posest žoge in terensko pobudo. Odlično podajo na glavo napadalca je poslal Dani Alves z desne strani, prvi poskus Mandžukića z glavo je Subašić še ubranil, a je Hrvat odbito žogo v drugo spravil v mrežo. V 42. minuti so zapretili gostje, a je Radamel Falcao iz težkega položaja nastreljal obrambo stare dame. V 44. minuti se je izkazal Subašić, ki je ubranil dober strel Paula Dybale, a že v naslednjem napadu je Dani Alves z 20 metrov z volejem zadel v polno.

V drugem polčasu so gostje še skušali uloviti gol za priključek, a niso prihajali do zaključnih strelov, tudi po zaslugi domače obrambe, ki ničesar ni prepuščala naključju. V 67. minuti je za Monaco znova poskusil Mbappe, a je bil Buffon uspešen, že v naslednjem napadu pa je zadel v polno za znižanje rezultata. Juventus je tako dobil prvi gol v zaključnih bojih evropskih tekem šele po 689 minutah. V 89. minuti je Miralem Pjanić s prostega strela s 25 metrov streljal preko gola.

Drugi finalist, finale bo sicer na sporedu 3. junija v Cardiffu, bo znan jutri. V drugem polfinalu se bosta na Vicente Calderonu pomerila madridska rivala Atletico in Real. Na prvi tekmi na Santiagu Bernabeu je Cristiano Ronaldo slovenskega vratarja Jana Oblaka premagal kar trikrat.