© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.04.2017 13:45:46

Uefa tudi uradno potrdila paket Čeferinovih reform

Na 41. kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Helsinkih so delegati 55 držav članic sprejeli reforme, ki jih je v svojem manifestu predstavil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. V tem paketu reform, s katerim naj bi zagotovili stabilnejšo in bolj kredibilno zvezo, je tudi omejitev števila mandatov predsednika Uefe in članov izvršnega odbora.

Po novem bodo lahko predsednik in člani IO Uefe dobili le po tri štiriletne mandate. Med ključnimi reformami pa so še to, da morajo biti kandidati za izvolitev (ali ponovno izvolitev) v izvršni odbor dejavni v nacionalnih nogometnih zvezah (torej, da je kandidat za IO Uefe predsednik nacionalne zveze, podpredsednik, generalni sekretar ali izvršni direktor).

V IO Uefe bo odslej prostor tudi za dva predstavnika združenja evropskih klubov (Eca), to bosta postala Nemec Karl-Heinz Rummenigge iz Bayerna in Italijan Andrea Agnelli iz Juventusa, gostitelje vseh tekmovanj Uefe bodo izbirali po transparentnem kandidacijskem postopku, strokovnjakom iz nacionalnih zvez pa bodo dovolili vodenje Uefinih odborov oziroma komisij.

Te predloge so sicer soglasno podprli že na februarski seji IO, reforme pa bodo začele veljati 1. julija. "Te spremembe so ključne, če želimo popraviti naš ugled, ponovno vzpostaviti kredibilnost in okrepiti legitimnost. To je nujen korak naproti mirnosti in stabilnosti," je dejal Čeferin.

V Helsinkih so izvolili tudi nekaj novih članov IO Uefe, tega tako po novem sestavljajo predsednik Čeferin, novoizvoljeni člani Karl-Erik Nilsson (Švedska/50 od 55 glasov), John Delaney (Irska/48), Michele Uva (Italija/46), Zbigniew Boniek (Poljska/45), Reinhard Grindel (Nemčija/44), David Gill (Anglija/40), Michael van Praag (Nizozemska/36) in Servet Yardimci (Turčija/34) ter stari člani IO Angel Maria Villar Llona (Španija), Grigorij Surkis (Ukrajina), Sandor Csanyi (Madžarska), Peter Gillieron (Švica), Fernando Gomes (Portugalska), Florence Hardouin (Francija), Borislav Mihajlov (Bolgarija) in Davor Šuker (Hrvaška), že omenjena predstavnika Ece ter generalni sekretar (brez volilne pravice) Theodore Theodoridis (Grčija).

Prav tako so izbrali trojico, ki bo Uefo predstavljala v 37-članskem svetu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), to pa so Črnogorec Dejan Savičević, Madžar Sandor Csyani in Ciprčan Costakis Koutsokoumnis.