© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.01.2017 08:10:28

Statistika ne laže: CR pred Messijem, Oblak pred Buffonom, Iličić kot Hazard in Silva

Profimedia

Najboljši nogometaš v tej sezoni je Cristiano Ronaldo, visoko tudi dva slovenska nogometaša.

CIES je nogometni observatorij iz Švice, ki na vsake toliko postreže s sila zanimivimi študijami. Pri raziskavah si pri CIES pomagajo s številnimi različnimi viri, tokrat so s pomočjo statistike prišli do spoznanja, kateri nogometaši so v tej sezoni pustili največji pečat v najmočnejših evropskih ligah. V obzir so prišli le tisti, ki so na zelenicah preživeli vsaj 900 minut, na lestvicah, ki so jih sestavili, pa je prostor tudi za Slovence.

Z indeksom 82 je tako Jan Oblak tretji najboljši vratar v Evropi, vsaj med tistimi, ki so tudi reprezentanti (CIES je namreč nogometaše razdelil v dve skupini, v eni so reprezentanti, v drugi tisti, ki takšnega statusa nimajo), pred njim sta le Manuel Neuer iz Bayerna in Berićev soigralec Stephane Ruffier iz Saint-Etienna. Oblak si sicer tretje mesto deli s Sergiem Asenjem iz Villarreala in Karl-Johanom Johnssonom iz Guingampa. Za Oblakom je recimo tudi legendarni Gigi Buffon iz Juventusa.

Toda Oblak ni edini iz Slovenije, med napadalnimi vezisti na lestvici na sedmem mestu najdemo tudi Josipa Iličića z indeksom 87. Zvezdnik Fiorentine si mesto deli z Davidom Silvo iz Manchester Cityja, Edenom Hazardom iz Chelseaja in Christianom Eriksenom iz Tottenhama, na prve mestu je Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja.

Med vsemi ima sicer najvišji indeks Cristiano Ronaldo (94), ki je tako po ocenah CIES boljši tudi od Lionela Messija (93).

jan oblak atletico madrid pm
Jan Oblak
Profimedia