© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.11.2016 11:35:48

Nenavadna, a zelo pohvalna poteza angleškega sodnika

Reuters

Navajeni smo, da sodniki svojih odločitev, ki jih dosodijo na igrišču, skoraj nikoli ne spremenijo, niti jih komentirajo, čeprav se (najbrž) zavedajo, da so naredili napako.

Tokrat pa poročamo o nečem, kar bi lahko v prihodnosti prineslo kakšno spremembo tudi na tem področju.

V prejšnjem krogu angleške premier lige je Bournemouth na gostovanju z 1:0 premagal Stoke in se veselil prve gostujoče zmage v sezoni. V deseti minuti srečanja, pri rezultatu 0:0, je gostujoči napadalec Callum Wilson po prekršku domačega branilca Ryana Shawcrossa padel v kazenskem prostoru.

Seveda so pri Bournemouthu zahtevali enajstmetrovko, ki pa je niso dobili, glavni sodnik Roger East obračuna je pokazal, naj se igra nadaljuje. Wilson in trener Eddie Howe sta se pritoževala nad sodnikovo odločitvijo, a je pri njej ostalo.

Toda po srečanju je sodnik East, ki je medtem uvidel svojo zmoto, nemudoma stopil v stik s trenerjem oškodovane ekipe, in mu prek elektronske pošte poslal opravičilo. "Takoj, ko je spoznal, da se je zmotil, mi je poslal opravičilo," je dejal trener Howe, in nadaljeval: "Več od tega ne moreš zahtevati. Vsi delamo napake, tudi jaz kot trener jih zagotovo naredim kar nekaj. Toda, ko jih narediš, jih moraš priznati in iti naprej, življenje teče dalje."

Nato je Howe spregovoril tudi o delu sodnikov, ki se jih ne sme ocenjevati samo na podlagi prikazanega na eni tekmi. "Če se bomo grdo obnašali do njih, ne bo nihče več ostal. Zavedati se je treba, da gre za delo v zelo zahtevnem okolju, kjer je pritisk izjemno velik. Ampak dokler bodo analizirali svoje delo, tako kot bi ga morali igralci in trenerji, bodo samo napredovali."