© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
13.10.2016 17:33:13

Rojeva se Severna evropska liga

Profimedia

Bogati bodo še bogatejši, revnejšim bodo ostale drobtinice. Takšen trend srečujemo v vseh sferah življenja, tudi v športu in še posebej v nogometu.

Prestižna liga prvakov je vse bolj po meri zvezdniških zasedb iz najmočnejših lig, za sezono 2021/22 pa je napovedana sprememba formata, po kateri bodo imeli štirje najboljši klubi iz Anglije, Španije, Nemčije in Italije zagotovljeno mesto v skupinskem delu tekmovanja.

To pomeni, da bo v kvalifikacijah za vso preostalo Evropo na voljo le 16 mest. In to nadalje pomeni, da bodo bogati še bogatejši. Kaj pa ostane revnejšim oziroma ne tako bogatim?

Klubi s severa stare celine ne želijo čakati in se prepustiti toku dogodkov, ki ne gre njim v prid - stvari bržkone peljejo k evropski Superligi. Veljaki skupine klubov so staknili glave in začeli pogovore glede organizacije tako imenovane Severne evropske lige. V njej naj bi zaigrali Ajax, PSV Eindhoven in Feyenoord iz Nizozemske, FC Kobenhavn iz Danske, Rosenborg iz Norveške, Malmo iz Švedske in po novem tudi škotska velikana Celtic in Rangers.

Da vse skupaj ni izvito iz trte, je potrdil direktor FC Kobenhavna, katerega barve brani tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič, Anders Horsholt: "Res je. Če ne bomo takoj ukrepali, bomo le nemočno spremljali, kako bodo velikani še bolj rasli in postajali še močnejši. Za klube, kot smo mi, bo vse težje. Moramo razmišljati o alternativah, ki so nam na voljo. Morda je še prezgodaj za konkretno pojasnjevanje modela tekmovanja, dejstvo pa je, da bodo v prihodnje meje padle in da bo vse več tekmovanj s klubi iz različnih držav."

Če se bodo v prihodnje res organizirala mednarodna klubska tekmovanja po regionalnem ključu, bo nemara luč sveta ugledala tudi nekakšna Balkanska liga ali liga s klubi iz področja nekdanje Jugoslavije, v kateri bi zaigrali tudi slovenski klubi (eden, dva, morda celo več). Takšne zamisli niso nič novega, občasno privrejo na površje, vendar hitro potonejo v pozabo.