© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.10.2016 09:55:05

Španski klubi vztrajno nižajo dolgove, še zmeraj prednjači Atletico

Reuters

Španski nogometni klubi, ki so v preteklih letih dolgovali stotine milijonov evrov davčnim oblastem, so na tem področju naredili korak v pravo smer. Kot je sporočilo vodstvo španske lige, je zdaj skupni davčni dolg klubov prve in druge lige 230 milijonov evrov, še pred tremi leti pa je bila številka 650 milijonov evrov.

Kot je povedal izvršni direktor španske lige Javier Gomez, med davčnimi dolžniki ni obeh največjih španskih klubov Barcelone in madridskega Reala.

Kar 70 odstotkov 230-milijonskega davčnega dolga pa je zgoščenega na le nekaj klubov - v prvi ligi sta to Oblakov Atletico Madrid, za katerega ocenjujejo, da ima še okoli 35 milijonov dolga, in Espanyol, v drugi pa Valladolid, Mallorca, Zaragoza in Elche.

V Španiji v zadnjih letih načrtno sodelujejo s klubi na tem področju. S klubi, ki so dolžni največ, pa vodstvo tekmovanja pripravlja posebne programe in svetuje, kako naj dolgove zmanjšajo. Obenem se tudi dogovarjajo z davčnimi oblastmi o možnostih plačila zaostalih obveznosti v daljšem obdobju.

Po predvidevanju vodstva španske La lige bo takšen način dela do leta 2020 celoten davčni dolg klubov prve in druge lige zmanjšal na le 50 milijonov evrov.