© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
16.09.2016 13:26:29

Fifa Ballon d'Or: Konec prestižnega sodelovanja

Kot kaže, je Lionel Messi zadnji nogometaš, ki je prejel prestižno nagrado za najboljšega nogometaša leta.

Zadnjih šest let je najboljši nogometaš na svetu prejel nagrado Fifa Ballond'Or, ki sta jo skupaj podeljevala Fifa in revija France Football. V začetku letošnjega leta jo je dobil Argentinec Lionel Messi, kot kaže pa bo član Barcelone tudi zadnji s tovrstno nagrado.

Angleški mediji namreč zatrjujejo, da se novi predsednik Fife Gianni Infantino in vodstvo skupine Amaury Group, ki je lastnica francoske revije, niso uspeli dogovoriti za nadaljnje sodelovanje. To je nenazadnje potrdila tudi Fifa: "Pogodba med Fifo in revijo France Football je iztekla januarja letos. Partnerja smo v začetku avgusta obvestili, da ne bomo več podaljšali sodelovanja."

To pomeni, da bomo že od od letos imeli dva zmagovalca, in sicer dobitnika Zlate žoge, ki ga izberejo novinarji in uredniki, ter Fifinega najboljšega igralca na svetu, ki ga določijo kapetani in selektorji reprezentanc.

Odnosi med Fifo in Amaury Gropuom so se začeli slabšati po odhodu Seppa Blatterja. Ta je skupini za sodelovanje plačal 15 milijonov evrov, Infantino pa si želi, da bi Fifa spet podeljevala svojo nagrado, ki jo je že med leti 1991 in 2009. Poleg tega bi se podelitev iz Züricha preselila v London, namesto januarja pa bi jo podeljevali spet decembra.

Edina nogometaša, ki sta prejela nagrado Fifa Ballon d'Or sta do zdaj Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Argentinec jo je prejel štirikrat, Portugalec pa dvakrat. Oba sta sicer nagrado Zlata žoga po enkrat prejela še pred sodelovanjem France Footballa in Fife.