© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
13.06.2016 21:03:20

Zlatanov preblisk in Irčeva nespretnost rešili Švede poraza (video)

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović
Reuters

Irci in Švedi so se v uvodnem krogu evropskega prvenstva v skupini E v Parizu na stadionu State de France razšli z neodločenim izidom 1:1. Zadetek za Irsko je dosegel Wesley Hoolahan v 47. minuti, Švedi pa so izenačili z avtogolom Ciarana Clarka v 71. minuti.

Dve uri pred dvobojem med Irsko in Švedsko je policija po pisanju francoskega športnega dnevnika L'Equipe našla sumljiv paket na stadionu Stade de France, vendar je šlo le za dva pozabljena nahrbtnika. Sicer pa je bil v ospredju 34-letni zvezdnik švedske reprezentance Zlatan Ibrahimović, ki se je vrnil na stadion, na katerem je v dresu Paris St. Germaina, ki ga je po koncu letošnje sezone zapustil, igral zadnja štiri leta. V vlogi favorita so bili Švedi, ki so svoj največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegli leta 1992, ko so se na domačih tleh prebili do polfinala, na drugi strani se Ircem na treh dozdajšnjih evropskih prvenstvih nikoli ni uspelo prebiti do izločilnih bojev.

Tudi statistika medsebojnih tekem je bila na strani izbrancev selektorja Erika Hamrena, ki so na desetih medsebojnih tekmah petkrat premagali Irce, trikrat izgubili, dvakrat pa je bil izid neodločen. Zadnjič sta se reprezentanci srečali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji, Švedi so doma zmagali z 2:1, na Irskem pa ekipi nista dosegli zadetka. Irci so v Francijo odšli po porazu z Belorusijo, Švedi z zmago nad Walesom, v Parizu pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom. Četrti sodnik na tekmi je bil Slovenec Matej Jug.

Prvi so bili pred vrati nasprotnika nevarni irski nogometaši, ko se je moral v 9. minuti vratar Andreas Isaksson pošteno potruditi, da je ukrotil strel Jeffa Hendricka z roba kazenskega prostora. Nekaj minut pozneje je bil po kotu v nevarnem položaju branilec John O'Shea, v 29. minuti je za nekaj centimetrov mimo gola streljal Robbie Brady, v 32. minuti pa je Hendrick s strelom z okoli 20 metrov zatresel okvir švedskih vrat. Pet minut pred koncem prvega polčasa je bil po podaji odličnega Bradyja prekratek Shane Lane. Švedi so bili sicer malenkost več pri žogi, vendar so bili v napadu nenevarni, saj v prvih 45 minutah niso niti enkrat nevarneje ogrozili irskega vratarja Darrena Randolpha.

Irci povedli, Švedi izenačili

Tudi drugi polčas so bolj odločno začeli izbranci irskega selektorja Martina O'Neilla, ki so že v 47. minuti povedli z 1:0. Veliko dela je na desni strani opravil Seamus Coleman, ki je na desni strani kazenskega prostora preigral dva obrambna igralca Švedske, nato podal na drugo vratnico Wesleyju Hoolahanu, irski veteran pa je s 'prve' z močnim strelom s približno osmih metrov zatresel mrežo nemočnega Issaksona.

Po golu so se Švedi le prebudili. Dve minuti po prejetem zadetku je Emil Forsberg z ugodnega položaja streljal mimo vrat, v tem obdobju igre pa so izvajali kar štiri kote zaporedoma. V 60. minuti je bil prvič na tekmi nevaren Ibrahimović, ki je po podaji Martina Olssona z leve strani iz obrata streljal mimo leve vratnice. Zato pa je v 71. minuti kapetan švedske izbrane vrste prodrl po levi strani kazenskega prostora, podal močno žogo v sredino, nesrečno pa je posredoval irski branilec Ciaran Clark, ki je s strelom z glavo premagal svojega vratarja.

Irci so odgovorili s strelom Hendricka, vendar je Issakson žogo odbil v kot. V 78. minuti je O'Neill v igro poslal 36-letnega veterana Robbieja Keana, za katerega je bila to 144. tekma v dresu irske reprezentance, vendar so bili Švedi tisti, ki bi v 82. minuti preko Ibrahimovića lahko povedli. V nadaljevanju sta se obe ekipi zadovoljili z delitvijo točk, tako da nevarnejših akcij ni bilo več.

V drugi tekmi skupine E se bosta danes ob 21. uri pomerili reprezentanci Belgije in Italije. Švedska bo v drugem krogu v petek v Toulousu igrala z Italijo, dan pozneje pa bosta v Bordeauxu igrali Irska in Belgija.

Irska – Švedska 1:1 (0:0)

Stadion Stade de France, gledalcev 73.419, sodniki: Mažić, Ristić in Djurdjević (vsi Srbija).

Strelca: 1:0 Hoolahan (47.), 1:1 Clark (71./avtogol).

IRSKA: Randolph, Coleman, O'Shea, Clark, Brady, McCarthy (od 85. McGeady), Whelan, Hendrick, Hoolahan (od 78. Keane), Walters (od 63. McClean), Long.

ŠVEDSKA: Isaksson, Lustig, M. Olsson, Granqvist, Lindelöf, S. Larsson, Lewicki (od 86. Ekdal), Källström, Forsberg, Berg (od 59. Guidetti), Ibrahimović.

Rumeni kartoni: McCarthy, Whelan; Lindelöf.