© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
08.06.2016 09:05:30

Kam bo s tem prišel nogomet na Škotskem? (foto)

vszi

Se tudi vam zdi, da postaja nogomet malce drugačen od starih časov? Se vam zdi, da nogometaši uporabljajo vse mogoče prijeme, da bi ugnali nasprotnika?

Ravno to želijo izkoreniniti na Škotskem, kjer so otrokom v nekaterih šolah pred nos postavili celo pogodbo o igranju na nogometa na šolskih igriščih. Pogodbo? Neverjetno.

Zdaj kot kaže ne bo prišlo na račun niti prijateljsko 'zmerjanje in zbadanje', ki je v nogometu tako zelo pogosto. Predvsem pa ne v osnovni šoli Forthill Primary v Dundeeju, kjer so nogometno udejstvovanje otrok dvignili na neko povsem novo raven. 

Da bi lahko sodeloval v nogometnih aktivnostih se zavezujem, da: 

- ne bom namerno napravil prekrškov 
- ne bom nesoglasij na igrišču prenašal v šolske prostore 
- ne bom zadrževal žoge 
- ne bom zmerjal, preklinjal in nagajal 
- ne bom postopal vzvišeno in se hvalil 
- bom športno čestital boljšemu moštvu 
- ne bom uporabljal komolcev 
- ne bom goljufal 
- ne bom nikoli zanemarjal šolskih obveznosti 
- se bom vedel športno 
- bom spodbujal soigralce 
- bom vedno skrbel, da so ekipe sestavljene pravično

Predstavili so celo pravila in obveze vsakega mladega nogometaša ter za njihove starše, ob tem pa celo navedli kazni, ki jih čakajo, če tega ne bodo upoštevali. Nekaj pravil si lahko preberete, ostale so na fotografiji pogodbe, ki jo je eden od ogorčenih staršev dal v javnost. 

Ryan Finnegan je namreč trener mlajših dečkov v enem izmed lokalnih klubov in ob pogledu na pogodbo ni mogel verjeti svojim očem. "Nisem mogel verjeti, kaj sem prebral. Osebje v šoli je vse skupaj preveč napihnilo. Nekateri otroci so pač bolj navdušeni in tekmovalni kot drugi, ampak to so vendarle le otroci," je svoje mišljenje predstavil oče otroka, ki obiskuje Forthill in nadaljeval.

"Pogodbo sem pokazal prijatelju, ki dela v klubu Dundee United, in rekel je, da je to neumno, saj vendar pravi, da otroci med sabo sploh ne smejo posredovati. Poleg tega naj ne bi zadrževali žoge in preigravali preveč. Raje si ne predstavljam, kako bi reagirala mlada Messi in Ronaldo ob teh pravilih," je bil oster oče in hkrati prijatelj. 

"To bo otroke kvečjemu spodbudilo, da se bodo takoj prestrašili, ko bodo prišle težave, kar ni dobro za njihov razvoj," je dejal eden od mestnih svetnikov Dundeeja. "To so storili, ker so se težave med premori prenesle tudi v šolske prostore in kasneje v čas po šolskih aktivnosti," so še poudarili v mestnem svetu. 

Menite, da je to pravilna odločitev šole? Ali pa bi morali otroci biti otroci in se skozi izkušnje učiti spoštovati drug drugega? 

škotska
vszi