© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
22.03.2016 17:27:47

Buffonovo čustveno pismo ... golu, ki ga brani!?

Gigi Buffon
Gigi Buffon
Reuters

Legendarni vratar Juventusa Gianluigi Buffon je po rekordnem nizu nepremaganosti spisal edinstveno pismo golu, v katerem stoji.

Preden so ga pretekli konec tedna premagali nogometaši Torina, je Gigi mrežo nedotaknjeno ohranil 973 minut, kar je nov rekord italijanske lige. Ganjeni Buffon, ki je znan po intelektualnih domislicah, pa je ob tem s prečudovitim pismom naslovil kar gol, ki ga brani že od otroštva. Prevedli smo ga v slovenščino in ga objavljamo v celoti.

Star sem bi 12 let, ko sem ti obrnil hrbet. Zanikal sem svojo preteklost, da bi ti zagotovil varno prihodnost. Šel sem s srcem, šel sem z instinktom. Da, ko sem te prenehal gledati v obraz, je dan, ko sem te začel ljubiti. Te varovati. Biti tvoja prva in zadnja linija obrambe. Obljubil sem si, da bom naredil vse za to, da ne bi nikoli več videl tvojega obraza. Oziroma da bo tvoj obraz videl čim pogosteje. Bolelo me je vsakič, ko sem vendarle moral; ko sem se moral obrniti s spoznanjem, da sem te razočaral. Spet. In spet. Vedno sva bila nasprotji, a vendar sva bila komplementarna: kot sonce in luna. Prisiljena živeti drug ob drugem, ne da bi se imela možnost dotakniti. Soigralca za vse življenje, v katerem so nama prepovedali vse stike. Pred več kot 25 leti sem se zaobljubil: prisegel sem, da te bom varoval. Pazil nate. Da bom ščit proti vsem tvojim sovražnikom. Vedno sem mislil na tvoje dobro in ga postavljal celo pred svoje. Star sem bil 12 let, ko sem obrnil hrbet svojemu golu. In bom to počel, dokler mi bodo noge, glava in srce dopuščali.