© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.02.2016 11:15:05

Tarasovu zaradi Putina grozi kazen (video)

Na sinočnji nogometni tekmi evropske lige v Istanbulu je igralec moskovskega kluba Lokomotiv Dmitrij Tarasov poskrbel za incident, ki bo bržčas imel posledice za klub.

Po koncu tekme s Fenerbahčejem je namreč slekel dres, pod njim pa je imel majico s sliko predsednika Vladimirja Putina in napisom Najbolj prijazen predsednik.

Napis najverjetneje ne bo ostal brez posledic, saj je krovna evropska zveza Uefa že večkrat s kaznimi pokazala, da resno misli pri svoji politiki ničelne tolerance do izražanja kakršnihkoli političnih ali verskih sloganov in akcij na stadionih, bodisi med navijači ali nogometaši. Za zdaj uradnega odziva Uefe na dogajanje v Turčiji še ni.

Poteza Tarasova je seveda takoj sprožila tudi ugibanja o povezavah s politiko, saj so napetosti med Turčijo in Rusijo v zadnjem času zaradi vojne v Siriji precejšnje. Napis o najbolj prijaznem predsedniku Putinu pa bi lahko namigoval tudi na rusko priključitev polotoka Krim leta 2014, ker so tamkajšnje prebivalce Rusi označili za "prijazne ljudi".

Fenerbahče je na prvi tekmi 1/16 finala sicer zmagal z 2:0, a je po dvoboju precejšen del pozornosti prevzel prav Tarasov s svojo nogometno-politično potezo.

Moskovski klub dogodka še ni želel komentirati, zato pa se je odzvala ruska nogometna zveza (RFS) in nogometaševo dejanje obsodila. "Tarasov bi patriotizem moral pokazati na igrišču, ne pa na majici. Izid 3:0 na povratni tekmi bi bil pravšnji za dokazovanje pripadnosti Rusiji," je dejal član izvršnega odbora RFS Igor Lebedev.

Svoje dejanje pa je seveda branil 28-letni nogometaš: "To je moj predsednik. Cenim ga in hotel sem pokazati, da ga podpiram. Na majici je bilo zapisano vse, kar sem želel povedati."