© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
03.11.2015 11:19:03

Šel na stranišče, se izgubil na stadionu, se vrnil po 11 letih

Švicarsko in italijansko javnost je v teh dneh šokirala zgodba o navijaču Basla, ki se je izgubil na tekmi v Milanu in bil nato v svetovni prestolnici mode več kot desetletje brezdomec.

Rudolf Bantle je bil 25. avgusta leta 2004 star 60 let in s prijatelji si je v Milanu ogledal tekmo kvalifikacij za ligo prvakov med svojim Baslom in Interjem. Ko je slednji vodil z nezanimivih 4:1, se je želel pred koncem tekme izmuzniti na stranišče, kar je svoji skupini tudi povedal. A vseeno je prišlo do najbolj nenavadnega dogodka.

Najbližje stranišče je bilo zaprto, na malce bolj oddaljenem se je nekoliko zadržal, vmes pa se je vsula množica, v kateri je možakar, ki ni pogosto hodil na potovanja, izgubil občutek za prostor. Iskal je prijatelja, oni so iskali njega, toda ni imel mobilnega telefona in na ogromnem San Siru se na koncu niso našli.

Avtobus je odpeljal brez nesrečnika, ki je imel pri sebi le nekaj malega gotovine in je nato tisto noč preživel v bližnjem parku. Ko bi moral naslednji dan nekako organizirati svojo vrnitev v Švico, pa se je odločil drugače. Seveda bi se lahko vrnil, če bi si res želel. A spoznal je, da v Švici nima pravega razloga za življenje, in da bo poskusil nekaj novega.

Brez službe in brez družine je dal priložnost Milanu, kjer pa je ostal na ulici. Medtem ko so njegovi prijatelji v Švici prijavili izginotje policiji, ki ga je uvrstila na seznam pogrešanih oseb in ga nato leta 2011 z njega umaknila. "Prepričani smo bili, da je mrtev," pravijo tisti, ki so bili z njim na omenjeni tekmi.

In verjetno bi tako mislili še naprej, če si med urejanjem vrta ene od milanskih palač, s čimer se je preživljal, ne bi zlomil noge. Zdravnik je bil (ne)usmiljen, izbrskal je brezdomčeve prave podatke in odredil njegov prevoz v domači Basel. Tam so ga na stroške države nastanili v domu za starejše in zagotovili, da bodo zanj lepo poskrbeli.

"Po ulicah je krožila zgodba o navijaču, ki se je izgubil na San Siru, a smo bili prepričani, da ni resnična in da Rudi ne more biti on," danes pravijo prebivalci milanske četrti, kjer je preživel največ časa in kjer je imel prav poseben status. Med drugim so mu vedno omogočili ogled nogometnih tekem. Še vedno ga je zanimal Basel, sčasoma pa je začel navijati za ... Milan.