© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pp
pp
30.10.2015 09:26:14

Sodnike po tekmi za štiri ure zaklenili v garderobo

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična
Reuters

Po tekmi turškega prvenstva med Trabzonsporjem in Gaziantepsporjem so sodnike kar za štiri ure zaklenili v garderobo. Izpustili so jih šele po posredovanju turškega predsednika države.

Da so Turki temperamenten narod je znano. Enako velja tudi za njihove navijače kot tudi funkcionarje. Ko vse to združite, dobite nevarno kombinacijo. Posledico te kombinacije so občutili tudi sodniki na tekmi med Trabzonsporjem in Gaziantepsporjem, ki se je končala z 2:2. Glavni sodnik srečanja Cagatay Sahan v sodnikovem podaljšku ni dosodil najstrožje kazni za domače, kar je močno razburilo navijače kot tudi klubske funkcionarje. Klubski predsednik Ibrahim Haciosmanoglu je namreč po tekmi sprejel odločitev, da se sodnike zaklene v garderobo.

Obstajata dve razlagi, zakaj se je tako odločil. Po prvi se je bal, da bi sodnike utegnili napasti razjarjeni navijači, ki so po tekmi dobesedno noreli zaradi sporne odločitve, ko se sodnik ni odločil za enajstmetrovko. Po drugi pa je odločitev sprejel iz lastnega besa, saj je bil jezen zaradi že omenjene enajstmetrovke. Na ta način naj bi se sodnikom maščeval in jim pustil čas za razmislek o (ne)pravilnosti odločitve. V času pridržanja naj bi medijem podal naslednjo izjavo: ''Če moramo umreti, bomo umrli kot moški, ne pa kot ženske, kot ti sodniki.''

Sodniki so bili na koncu izpuščeni po štirih urah čakanja. A posredovati je moral kar predsednik turške države Recep Tayyip Erdogan. Šele ko so prišli ukazi iz samega vrha države, so sodniki le zapustili garderobo in v spremstvu policije zapustili stadion. Nogometna zveza Turčije je že sprožila preiskavo.