© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
21.08.2015 11:50:43

Kar je oče obljubil norcu

Kdor si je v torek zvečer ogledal tekmo Manchester Uniteda, je videl solidno predstavo 13 nogometašev in Memphisa Depaya. Sijal je tako mogočno, da je zasenčil vse nogometno dogajanje po Evropi sredi tedna.

Takoj po dvoboju s Club Bruggeem so se začele pojavljati prve šale o novem zvezdniku Real Madrida in še več primerjav s Cristianom Ronaldom. Pravzaprav sploh ni dvoma, da je bil učinek včerajšnje tekme podoben predstavam Portugalca pri Manchester Unitedu, nadaljevanje pa je odvisno le od mladeniča samega.

Da bi kazalo na tak razcvet mladega Nizozemca, je tako daleč od resnice, da bolj ne bi moglo biti. Da ne bo pomote, Memphis Depay je še zelo zelo daleč od ravni Cristiana Ronalda, nogometaša, ki je na gledališču sanj kot zadnji sedmico na hrbtu nosil s ponosom in s temu primerno kvaliteto. Mladi Nizozemec je še nekaj svetlobnih let več oddaljen od uspehov izkušenega Portugalca in individualnih statistik ter ugleda, ki ga nogometaš z Madeire uživa.

Prav gotovo pa ni dvoma, da je tudi 21-letnik daleč od ostalih soigralcev. Daleč spredaj, da ne bo pomote. Res je minilo le krajše obdobje, odkar se je fant, rojen v Mordrechtu, pridružil rdečim vragom, toda sodeč po včerajšnji predstavi, lahko mirne duše povemo, da je na Old Traffordu zasijala nova zvezda, brez katere bi bila igra Uniteda bolj ali manj neučinkovita, če ne morda celo neprepoznavna. Vragi so bili še kako odvisni od mladca, saj bi si brez njegove včerajšnje eksplozije lahko dodobra ogrozili nastop v skupinskem delu lige prvakov.

Da je sploh prišel tako daleč, je zaslužen predvsem Louis van Gaal, trener rdečih vragov in pravzaprav očetovska figura za Memphisa, ki od leta 2012 naprej zaradi zamere očetu sploh ne uporablja svojega priimka na hrbtni strani dresa. Oče je pri štirih letih zapustil družino, se nato skušal vrniti v življenje  nogometaša, a ga ta ni nikoli sprejel. "Odnos z očetom je nepopravljiv. Ne govorim z njim, nimava stikov in jih nikoli ne bova imela. Ne nosim njegovega priimka, ker si ga ni zaslužil," se je od očeta oddaljil mladenič in vmes zanj našel "zamenjavo" v van Gaalu.

001-12-13-depay1


Karkoli je že bilo rečenega o 64-letnem strategu, o njegovi diktatorski roki in ostrem karakterju, o popuščanju in igranju na karakterne lastnosti Memphisa, za svojega varovanca je moral požreti marsikaj, česar drugi ne bi tolerirali. A s tem bi izgubili nogometaša kvalitet, kot smo jih videli včeraj na Old Traffordu. Pred leti norec, izobčenec in čudak je danes nogometaš velikega kova (ne še največjega), ki je rešil United pred izjemno zahtevno nalogo na povratni tekmi za vstop v ligo prvakov.

TRDA ROKA NI ZA VSE ENAKA
Rezultat 3:1 je še vedno lahko varljiv, a razlika v kvaliteti je bila vseeno prevelika, da bi si United lahko delo zapletel v Bruggeu, kjer bo prihodnjo sredo odigral povratno tekmo. Stežka bi rdeči vragi zapravili tudi vodstvo z le 2:1, a sijajni Memphis na eni in strelec Marouane Fellaini na drugi sta imela drugačne načrte. Z zelo natančnim predložkom je pravzaprav zadel glavo belgijskega reprezentanta, kar je prineslo občutnejšo prednost. Tretji gol je bil zagotovo zelo pomemben, a brez prvih dveh mojstrovin 21-letnega mladeniča bi imel tretji še večji pomen, kar je dovolj velik poklon Memphisovi igri v prvem polčasu.

Že od samega začetka je na igrišče stopil motiviran nogometaš, ki je bil odločen pustiti boljši vtis kot na prvih dveh tekmah v premier ligi. Mladeničevo razmišljanje in odzivnost po dveh slabših predstavah v domačem prvenstvu, novem okolju in velikem klubu le kažeta, za kako odločnega nogometaša gre, če je z glavo pri stvari.

depay


Tako deluje že dve sezoni oziroma vse odkar ga je v reprezentančni nogomet uvedel van Gaal, ki je takoj prepoznal surovi talent fizično izjemno sposobnega nogometaša, ki je tako kot po nadarjenosti "blestel" tudi po problematičnosti (večerni izleti, druženje s sumljivimi ljudmi in še kaj bi se našlo). Diktatorska oseba, kot je van Gaal, zagotovo ne bi dovolila takega obnašanja, kaj šele popuščanja ali dopuščanja pri kom drugem. A je moral popustiti, drugače bi Memphisa lahko gledali še kje drugje kot na igrišču, zelenici in velikih objektih, ki so zdaj njegovo prvo in najpomembnejše platno za ustvarjanje.

Umiril se je do te mere, da je najhujši prekršek, ki si ga privošči, zgolj oster pogled, uperjen proti svojemu "očetu" ob menjavi z igrišča. Njegova odločnost ga bo morda pripeljala še do večjih težav, kot si lahko predstavlja, a dokler bo imel ob sebi figuro, ki vase srka njegovo odvečno energijo in ga umirja vsaj toliko, da lahko normalno deluje kot nogometaš, mu bo to še naprej dovoljeno. Trda roka pač ne velja za vse enako.

NORA PREDSTAVA
In tako po skrajnem popuščanju in igranju z usodo še vedno ostajata pri medsebojnem zaupanju. Vse od praktično podeljene obljube van Gaala nogometašu med taborom nizozemske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Že takrat je novinarski kolega časnika, ki ga pravkar držite v rokah, opozoril, da bo takoj, ko bo van Gaal julija 2014 prevzel vodenje ekipe dvajsetkratnih angleških prvakov, storil vse, da se mu Memphis tam pridruži. Če bi nizozemski strateg odplaval do denimo Hamburga, tam z bundesligaškim dinozavrom ustvaril super projekt in igral kvaliteten nogomet na dobri ravni, bi se mu Depay – naj nam oprosti, ker ga moramo včasih označiti s tem priimkom – najverjetneje priključil.

Toda moral je ostati pri PSV-ju, za katerega je lani dosegel 28 golov na 40 tekmah. Šele nato je dočakal klic angleškega velikana. Pri tem je bilo vseeno, da je imel na mizi ponudbi Liverpoola in nesramno bogatega PSG-ja. Ko se mu je na drugi strani oglasil mentor in prijatelj, je bila zadeva končana. Ne dvomimo, da fant zasluži ogromno denarja. Njegova plača naj bi bila nekje med 120 in 150 tisoč evri, kar je za Parižane s katarskim neskončno globokim žepom kapljica v morje, a kot smo že dejali, "norec" je preprosto moral k edinemu stričku, ki ga posluša in sprejema takega, kot je. Le poglejte, kako mu Memphis vrača uslugo.

Memphis-Depay-Career-in-pictures


Torkova predstava je bila prava paša za oči. Prvi gol je bil prava poezija. Sprejem, dvig žoge prek nasprotnika in kontrola te v teku, s prsmi, s kolenom, nato z enim in drugim varanjem in za konec eksplozija na tribunah takrat še zaskrbljenih navijačev rdečih vragov, ko je žoga končala v mreži. Drugi gol je bil posledica izjemne globinske podaje Daleyja Blinda, po kateri je Memphis znova v prazno poslal enega od branilcev in s 24 metrov sprožil neubranljiv strel v spodnji levi kot nemočnega Sebastiena Bruzzeseja. Če bi mladi nogometaš tekmo končal s hat-trickom, ne bi bilo nič presenetljivega, a po edini lepi podaji Wayna Rooneyja na tekmi je zapravil res prelepo priložnost, po kateri bi bila njegova predstava kronana s še boljšim izkupičkom. "Samo zaradi tega sem razočaran," je priznal 21-letnik in nadaljeval: "Že jutri bom na to pozabil, ampak to noč bom veliko razmišljal o zapravljeni priložnosti. Z zmago pa sem zagotovo zadovoljen, in to je tisto najpomembnejše."

POLJUB ZA MEMPHISA
Depay je tako ostal pri dveh golih, z že omenjeno čudovito asistenco Fellainiju ter pri neštetih preigravanjih okoli nemočnih branilcev. Če bi hudomušno dejali, so se od krilnega nogometaša Uniteda branilci Bruggea odbijali kot branilci Maribora od Ezequiela Hentyja na zadnjem derbiju pod Kalvarijo. A Memphis igra na povsem drugačni sceni. Pred skoraj 76 tisoč navijači in pred ogromnim televizijskim avditorijem je Memphis zasijal v polnem sijaju in požel val odobravanja svojega trenerja in čuvaja. "Najraje bi ga poljubil. Če zadeneš dva prelepa gola in dodaš še podajo za tretjega, si vsekakor v očeh večine pravi junak. Čeprav vam bo povedal, da nikoli ni zares zadovoljen. Prav to pri njem najbolj cenim. Zaveda se, kaj lahko stori in kaj počne, in vedno stremi le za tistim najboljšim. In to je Memphis," je zanimivo iztočnico podal van Gaal in takoj pokazal, da ima poseben odnos z mladim varovancem.

V svojih pohvalah je izjemno ekspresiven, saj ve, da bi lahko karkoli neprimernega sprožilo vrnitev "najbolj problematičnega mladega nogometaša na svetu" (kot ga je imenoval na lastno željo neimenovani nizozemski novinar v pogovoru z novinarskim kolegom v brazilski Fortalezi). Prepričani smo, da z Memphisom pod vodstvom van Gaala ne bomo priča ponočevanju ali sodelovanju s sumljivimi nizozemskimi raperji. Ob njuni bližini smo to pripravljeni trditi vse do trenutka, ko bo 64-letni Nizozemec moral zapustiti stolček na klopi Old Trafforda. Ne, mediji ga ne rušijo s položaja, gre le za obljubo ženi, da bosta več časa preživela skupaj. To naj bi se zgodilo konec prihodnje sezone, ob tem pa se sprašujemo, kaj se bo zgodilo s takrat 23-letnim nogometašem. Ker je pravo pribežališče največjih Unitedovih talentov, še posebej tistih s sedmico na hrbtu, madridski Real, šale o prihodnji zvezdi kraljevega kluba morda le niso tako iz trte izvite.