© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
03.02.2015 10:39:53

Na poti stoji tudi Ibrahimović

Reuters

Monuacu so številni napovedovali težke čase, potem ko sta kneževino lani poleti zapustila zvezdnika Radamel Falcao in James Rodriguez. Toda tudi brez Kolumbijcev mu gre kar dobro od nog, ne nazadnje je še vedno v igri za naslov prvaka.

Eden najzaslužnejših za dobre rezultate v zadnjih tednih je Danijel Subašić. Pred začetkom sezone so bili številni prepričani, da je vratarju iz Zadra odklenkalo, ko se je v Monaco iz Fulhama preselil nizozemski čuvaj mreže Maarten Stekelenburg, toda Subašić se ni dal spoditi iz gola.

V ligue 1 je branil na vseh 23 tekmah, na katerih je prejel vsega 18 golov. Monaco ima tretjo najboljšo obrambo v ligi, Subašić pa gola ni prejel že celo večnost. Nazadnje je klonil pred 791 minutami, kot zadnji ga je 29. novembra lani premagal nogometaš Rennesa Ola Toivonen. Nato se ni več pustil premagati, čeprav je Monaco igral tudi z obema najboljšima v tej sezoni; toda in za Marseille in za Lyon je bil nepremostljiva ovira.

"Ne smem se pritoževati, res mi gre dobro od nog," zadovoljstva ne skriva 30-letnik, ki je imel v nedeljo zvečer na derbiju z Lyonom kar nekaj dela, a ga je opravil brez napake. Lažje mu je bilo, ker je vodilni Lyon pogrešal prvega strelca Alexandra Lacazetta; ta je do zdaj zabil že 21 golov, toda zaradi poškodbe stegenske mišice naj bi počival še 14 dni. Pri Monacu, ki je brez poraza že trinajst tekem zapored (v tem času je dosegel kar enajst zmag), so se po remiju z Lyonom znali pohvaliti – izračunali so, da niti en klub iz petih najmočnejših evropskih lig v tej sezoni ni bil toliko časa brez prejetega gola. Še najbližje njihovemu dosežku je prišla Barcelona, ki v prvem delu španskega prvenstva gola ni prejela 755 minut.

"To je dobro zame, za moj klub, za vse nas. Ampak nisem edini, ki si zasluži pohvale. Obramba se začne pri prvem napadalcu, celotna ekipa gara za to, da smo tako čvrsti. Proti Lyonu sem moral posredovati le trikrat. Ni bilo lahko, toda želim poudariti, da ni vse na meni," je razpredal Subašić, ki bo moral niz še malce podaljšati, če bo želel postati čisto pravi francoski rekorder.

V ligue 1 je niz najdaljše nepremaganosti v rokah Gaëtana Huarda, ki je bil v sezoni 1992/93 v golu Bordeauxa (takrat je za slednjega igral tudi Zinedine Zidane) nepremagan 1176 minut. Subašić se bo moral še kako potruditi, potrebuje še vsaj štiri tekme brez prejetega gola. To pa bo vse prej kot lahko, če vemo, da Monaco po obračunih z Guingampom, Montpellierem in Nico čaka veliki Paris Saint Germain z Zlatanom Ibrahimovićem na čelu.

Za konec pa še tole: pretekli krog v ligue 1 je bil res osiromašen z zadetki. Na desetih tekmah so jih gledalci videli le deset! V povprečju torej zgolj enega na obračun ... Štiri tekme so se končale z rezultatom 1:0, po tri pa z 1:1 in 0:0. Kdor ima nogomet najraje zaradi golov, torej tokrat res ni prišel na svoj račun.