© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
20.01.2015 14:50:16

Lepe besede? Dajte, no

Reuters

Prah po vnovičnem pobegu Chelseaja na vrhu lestvice premier lige se še ni polegel, že otoški nogomet na prvi tir prihaja z novo nadvse zanimivo zadevo z istim akterjem v glavni vlogi.

Vodilno ekipo angleškega prvenstva nocoj čaka prva tekma polfinala ligaškega pokala (drugi par je TottenhamSheffield United), v katerem se bo pomerila z velikim rivalom zadnjega desetletja Liverpoolom.

Zgodba o tem rivalstvu časovno sovpada s skokovitim vzponom londonskih modrih po prevzemu Romana Abramoviča oziroma v še nekoliko večji meri s prvim prihodom Joseja Mourinha na Stamford Bridge. Tedaj sta si ekipi, med katerima je do trenj prišlo tako zaradi izjemno pogostih srečanj v vseh tekmovanjih kot zaradi nesoglasij med omenjenim portugalskim strategom in tedanjim španskim trenerjem rdečih iz mesta Beatlov Rafaelom Benitezom, uspehe nekako razdelili.

Medtem ko je Liverpool pobral smetano na največjem mednarodnem prizorišču, jo je Chelsea polizal v domačih tekmovanjih na čelu z angleškim prvenstvom. Seveda se je rivalstvo ohranilo tudi v času, ko so obe moštvi vodili drugi trenerji, a se je nedvomno nekoliko ohladilo. Do zaostritve pa je ponovno prišlo v lanski sezoni, in sicer predvsem po zaslugi (ali krivdi, kakorkoli pač hočete) najslavnejšega trenerja našega časa.

Saj veste, Mourinho v zaključku lanske sezone ob gostovanju na Anfieldu na papirju ni imel pravega interesa za osvajanje točk, a je njegova ekipa odigrala skrajno bojevito srečanje, prišla do zmage in Liverpoolu skorajda neposredno odvzela zgodovinski naslov prvaka. K temu je Chelsea dodal še novembrsko prvenstveno zmago na istem stadionu, danes pa nanj prihaja že tretjič zapored in lahko si predstavljate, kakšno vzdušje ga pričakuje.

Pri tem pa je veliko vprašanje, ali bo včerajšnji odmeven Mourinhev nastop pri tem odigral vlogo, o kakršni bi bilo mogoče sklepati na prvo žogo. "Navijače Chelseaja pozivam, naj prenehajo prepevati pesem, ki žali Stevena Gerrarda. Ta nogometaš si zasluži spoštovanje in ga mora dobiti," je dejal Portugalec in se seveda dotaknil ravno tiste spomladanske tekme, na kateri je poleg Chelseajeve zagrizenosti tako zelo pomembno vlogo odigral tudi Gerrardov zdrs.

Rivalski navijači so ga seveda ovekovečili v stihih, ki jih redno prepevajo, marsikdo pa meni, da so Mourinheve besede premetene (tako kot po navadi) v več pogledih in da bi na tribunah Anfileda utegnile naleteti na vse kaj drugega kot odobravanje. Sploh ker nikakor ne gre pričakovati, da jih bodo navijači, ki se s prepevanjem neskončno zabavajo, upoštevali. Utegnilo bi biti ravno nasprotno, že brez tega pa se obetata novi izjemno vroči srečanji (današnje in povratno), ki bosta skoraj zanesljivo postali del zgodbe in ju bomo ob naslednji priložnosti postavili bodisi na eno bodisi na drugo stran tega visokega zidu.