© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/gv
STA/gv
30.09.2014 17:54:02

Bitka za naj enajsterico se začenja

Reuters

Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo je izpolnil prvo glasovnico za izbor najboljše enajsterice za leto 2014, s čimer se je tudi uradno začelo glasovanje.

V prihodnjih mesecih bo glasovalo več kot 20.000 poklicnih nogometašev. Izbrati bodo morali enega vratarja, štiri branilce, tri zvezne igralce in tri napadalce.

"Ponosen in počaščen sem, da sem lahko tu in da lahko nominiram enajst najboljših igralcev na svetu," je povedal Cristiano Ronaldo, ki je bil v elitni enajsterici že sedemkrat zaporedoma. "Velika čast je biti del najboljše enajsterice na svetu. Upam, da bom v njej še osmo leto zapovrstjo. To bi bilo izjemno," je še dodal zvezdnik madridskega Reala.

Ronaldo je pojasnil, kako je izbral svojo elitno enajsterico: "Veliko je kriterijev. Gledati moraš, kaj je igralec naredil v pretekli sezoni, katere naslove je osvojil na klubski in individualni ravni. Izbral sem igralce, ki so konsistentni in igrajo na visoki ravni skozi celotno leto, ter igralce, ki so osvojili najpomembnejše naslove v nogometu, kot sta zmaga v ligi prvakov in zmaga na svetovnem prvenstvu."

FIFPro že deseto leto zaporedoma organizira izbor elitne enajsterice. Fifa bo najboljše leta 2014 razglasila 12. januarja na slavnostni prireditvi v Zürichu. Mesec pred razglasitvijo rezultatov bo FIFPro sporočil imena 55 nogometašev, ki bodo prejeli največ glasov in se uvrstili na ožji seznam favoritov za izbor v elitno enajsterico.