© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
18.09.2014 14:13:20

Slovenski derbi v Liegu

Grega Wernig

Četrtkovi večeri ne bodo več tako zanimivi, kot so bili v zadnjih treh sezonah, ko je v skupinskem delu lige Europa nastopal tudi Maribor.

No, a to ne pomeni, da bo to tekmovanje za nogometne navdušence iz Slovenije povsem nezanimivo. Ne glede na vse bodo imele tudi v tej sezoni številne tekme močan slovenski priokus. Uvodoma že danes, ko bodo na sporedu tekme prvega kroga.

Z našega vidika bi bila lahko posebna predvsem ena od obeh tekem v skupini G; ne tista med Sevillo in Feyenoordom, tam Slovencev ne bo, pač pa obračun, ki bo odigran v Belgiji.

V Liegu bo Standard gostil Rijeko, to pomeni, da bi na igrišču lahko bili kar trije Slovenci, ob robu pa bosta zagotovo dva. Goste bo s klopi vodil Matjaž Kek, pri tem mu bo pomagal Matjaž Florjančič. Miral Samardžić bo bržčas zasedel mesto v obrambi Rečanov, Goran Cvijanović je na meji med klopjo in začetno enajsterico. Pa Standard? V njem od poletja igra Martin Milec, ki pa si še ni zagotovil mesta med najboljšimi enajstimi, do zdaj je za Standard zbral le tri nastope.

"Nekateri govorijo, da je Standard padel v formi, potem ko je izgubil v zadnjem prvenstvenem krogu. Toda bodimo raje objektivni – to je ekipa, ki v Evropi nekaj pomeni. Mi bomo seveda naredili vse, da bomo prišli do pozitivnega rezultata, ampak ne pozabimo, da smo enkrat že šli na evropsko tekmo z mislijo, da nas ne čaka nič takšnega, potem pa smo v Guimaraesu dobili štiri zadetke. Zato je nesmiselno govoriti o tem, koliko točk bi potrebovali za napredovanje. Uspeh bo že vsaka točka, predvsem pa moramo razmišljati le o vsaki naslednji tekmi," visoka pričakovanja reške in dejansko celotne hrvaške javnosti umirja Matjaž Kek, ki se bo z Rijeko v skupinskem delu lige Europa dokazoval drugo leto zapovrstjo, meril se bo še s Sevillo, ki brani naslov najboljšega, in Feyenoordom.

SARMA OD PRVE?
Če bo Kek Rijeko popeljal v izločilne boje, bo glede na tekmece to vsekakor presenečenje. Kakor bi bilo presenečenje, če se Inter ne bi prebil iz skupine F. Razlike je le v tem, da bi bilo Kekovo presenečenje pozitivno, Inter pa bi se podpisal pod skrajno negativnega.

Milančani so namreč v skupini s Saint Etiennom, Dniprom in Qarabagom, kar jim daje vlogo velikih favoritov. Nerazzurri bodo uvodno tekmo odigrali v nemirni Ukrajini, zaradi vojne vihre, ki divja v tej državi, ne bodo gostovali v Dnipropetrovsku, pač pa v Kijevu, kamor sta odpotovala tako Samir Handanović kot tudi Rene Krhin.

Slednji v tej sezoni še ni igral, a morda mu bo v Evropi Walter Mazzarri le ponudil priložnost za dokazovanje. V Italiji številni klubi pač ne jemljejo preveč resno lige Europa, zaradi tega bo tudi Handanović morda tokrat 'počival'.

Dva Slovenca sta tudi v ekipi Fiorentine, ki bo boj za končno zmago začela na domačih tleh, v Firencah bo gostoval Guingamp. Novinca Milan Badelj in Micah Richards naj bi zaigrala od prve minute dalje, italijanski mediji v udarni enajsterici napovedujejo tudi Jasmina Kurtića, ki še čaka na debi, in Josipa Iličića. Kot zanimivost povejmo, da bo za trenerja Fiorentine Vincenza Montello to 100. tekma na klopi vijoličastih.

Kevina Kampla in soigralce iz Salzburga uvodoma čaka tekmec, ki ga je na ligo Europa obsodil slovenski prvak Maribor. Avstrijci se bodo doma pomerili s Celticom, ki pred nekaj tedni verjetno ne bi bil prevelika ovira za Salzburžane. Toda zdaj so v krizi, izgubili so tri tekme zapored in samozavest je na nizki ravni. "Tudi mi smo le ljudje, potrebovali bomo čas, da se bomo pobrali. Toda bodite brez skrbi, kmalu boste spet videli pravi Salzburg," je prepričan Kampl.

Tudi nogometaše Partizana čaka obračun z otoškim klubom. V Beogradu bo gostoval Tottenham, ki bo za Branka Ilića in soigralce jasno ogromen zalogaj. Črno-beli bodo brez napadalca Petra Škuletića, ki je bil izključen v zadnjem krogu kvalifikacij, srbski mediji pa pišejo, da bo slovenski reprezentant obračun z nekdanjim klubom Mileta Aćimovića začel v prvi postavi Partizana.

Če bi bilo vse v najlepšem redu, bi nocoj igral tudi Bojan Jokić, njegov Villarreal bo gostoval v Nemčiji, kjer ga čaka Borussia iz Mönchengladbacha. Toda Gorenjec je ostal v Španiji, zaradi nekoliko hujše poškodbe kolena je moral na operacijo, zaradi česar v letošnjem letu ne bo več igral.