© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
27.08.2014 10:49:16

Cel svet šokiran, le van Gaal ni

Reuters

Na Otoku je poleg poraza Celtica na zadnji stopnički pred rajem, imenovanim liga prvakov, odmeval še visok poraz Manchester Uniteda v ligaškem pokalu.

Po vseh nogometnih oziroma otoških kriterijih bi moral biti miren torkov večer. A zgodilo se je ravno nasprotno. Ne le, da je mali Maribor na Celtic Parku izločil 45-kratne škotske prvake, temveč se je od angleškega ligaškega pokala ekspresno in predvsem sramotno poslovil Manchester United in s tem še bolj poglobil krizo. Le nekaj ur po tem, ko so ponosno predstavili rekordni prestop Angela di Marie in napovedali ne le boljše, temveč zvezdniške čase, so nogometaši in strokovno vodstvo sklonjenih glav zapuščali stadion v Milton Keynesu. Kako ironično, kajne?


OD NEDOTAKLJIVIH DO POVPREČNIH
S 4:0 je dvajsetkratne angleške prvake povozila ekipa, ki nastopa v tretji ligi in ki je bila ustanovljena v času, ko so imeli rdeči vragi ob svojem imenu že 16 lovorik v premier ligi. V zgodovini tega komaj desetletje starega kluba je to nedvomno največji dosežek, rdeči vragi pa še vedno nadaljujejo z razprodajo svojega ugleda. In to proti klubu, čigar nogometaši na mesec zaslužijo 300 tisoč funtov, kar je manj, kot na teden v žep pospravi samo Wayne Rooney . Angleški mediji niso skoparili s kritikami na račun ekipe, ki je od nepremagljive in nedotakljive padla na raven povsem povprečne ekipe. Will Grigg, ki igra kot posojeni igralec Brentforda in njegova zamenjava v 68. minuti Benik Afobe, sicer posojen igralec iz Arsenala, sta s po dvema goloma poskrbela za nov negativni trend vragov. Ti sicer res niso nastopili z najmočnejšo postavo, toda roko na srce, tudi njihovi rezervisti so na papirju veliko boljše moštvo od katere koli ekipe v tretji ligi, za nameček je v golu stal njihov prvi vratar David de Gea in prejel štiri zadetke.

NI ŠOKIRAN
Nedvomno je to noč za pozabo. Še ena v nizu za United, ki je s svojimi predstavami v pripravljalnem obdobju kazal drugačen obraz, napovedoval boljše čase pod vodstvom uglednega nizozemskega strokovnjaka Louisa van Gaala. Zato so bile njegove izjave po tekmi toliko bolj presenetljive: »Nisem šokiran, ker sem vedel, kaj se lahko zgodi. Nova ekipa ne more biti zgrajena v mesecu dni. Prav tako mislim, da je Milton Keynes igral zelo dobro, zelo agresivno, hkrati pa so imeli pri zadetkih tudi nekaj sreče,« se je tolažil Nizozemec, ki bi lahko s temi besedami nedvomno upravičil poraz z 0:1, toda 0:4? No, to je nekaj povsem drugačnega.