© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
09.07.2014 20:21:28

Vedeli so: 0:4, 1:4 ali 0:5

Dogajanja na tekmi v Nikšiću očitno še dolgo ne bodo pozabljena, z obtožbami se je oglasil generalni sekretar organizacije FederBet.

Prva tekma 1. kroga kvalifikacij za ligo Europa med Čelikom in Luko Koprom (0:5) še kar naprej buri duhove ter dviga prah in zdi se, da bo tako še kar nekaj časa. Oziroma skoraj gotovo, kajti iz dneva v dan v javnost pricurlja kakšna nova podrobnost, ki naj bi bila povezana z dogajanji v Nikšiću pred tednom dni.

Za zadnjo sta poskrbela novinarja rimske La Repubblice Giuliano Foschini in Marco Mensurati. Omenjeni dvojec zatrjuje, da je med tekmo dobival SMS-sporočila z natančnimi informacijami o tem, kakšen naj bi bil nadaljnji potek dogodkov. Razkrila sta, da jima jih je pošiljal Francesco Baranca, generalni sekretar organizacije FederBet, ki raziskuje sporne obračune in sodeluje z evropsko komisijo. In ki trdi, da sta bili tudi lanski tekmi med Čelikom in Honvedom v kvalifikacijah za ligo Europa prirejeni, toda za Uefo je bilo dokazov očitno premalo, saj kluba nista bila kaznovana.

Poročali smo že, da je informacije začel zbirati ELMS oziroma European Lotteries Monitoring System (nadzorni sistem evropskih loterij), ki je tudi v pričakovanju prvega dvoboja opozarjal na Čelik ... Tokratna zgodba naj bi bila povezana z vsoto golov, in sicer več kot štirimi, kar so močno stavili na azijskih trgih, na edini slovenski stavnici je bilo menda vse v mejah normale.

Da je bila v igri vsota golov, pritrjuje tudi Francesco Baranca. "Prva prirejena tekma v ligi Europa: Čelik - Koper 2 in več. Začelo se je v 10. minuti. 0:2 prvi polčas. Končni rezultat bo 0:4, 1:4 ali 0:5." Novinarja Il Repubblice trdita, da je to vsebina sporočil, ki sta jih dobivala od generalnega sekretarja FederBeta...

"Nemudoma smo sprožili preiskavo, da bi spoznali, kaj se je dogajalo. Stik smo navezali tudi z lokalno policijo, pripravljeni smo se ustrezno odzvati," rimski časnik navaja izjavo neimenovanega uslužbenca Uefe, ki je hkrati opozoril: "Imamo omejene možnosti delovanja, vključno z možnostjo pristopa do informacij."

Vroč primer se bo vsekakor nadaljeval, a če ste morda pomislili, da je bila to pred tednom dni v kvalifikacijah za ligo Europa edina sumljiva preizkušnja, ste se prekleto zmoti. Po dvoboju v Nikšiću je Francesco Baranca novinarja La Repubblice menda opozoril tudi na tekmo Aberdeen - Daugava, ki da se bo razpletla z visoko zmago Škotov, vmes je navedel še nekaj "podrobnosti". Vas zanima, kakšen je bil razplet? Škoti so slavili s 5:0 ...