© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bu
bu
15.10.2015 19:03:21

Presenetljivo: Bridž ni šport

Angleško združenje igralcev bridža (EBU) se več let bori, da bi bila ta igra s kartami priznana kot športna disciplina. Neuspešno.

Britansko sodišče se je odločilo – bridž ni šport, saj je to običajna igra s kartami in pri igranju ne gre za nikakršno fizično aktivnost. Kdo bi rekel ...

Sodnik Ian Dove je potrdil, da so imeli prav tisti, ki so leta in leta zavračali prizadevanja igralcev bridža, da bi se ta igra opredelila kot šport.

Odvetniki, ki zastopajo EBU, stalno izpostavljajo, da je kot šport priznan tudi šah, in to s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, obenem sta se obe igri – tako šah kot tudi bridž – prijavili za sprejetje v program letnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiju.

Za uvrstitev na olimpijske igre se je sicer prijavilo kar 26 manj izpostavljenih športnih disciplin, v končni izbor pa so uvrstili bejzbol/softbol, bovling, karate, rolanje, športno plezanje, skvoš, deskanje in kung-fu. Končna odločitev, kateri od navedenih bo tudi zares uvrščen v olimpijski program, bo znana avgusta prihodnje leto.

Medtem se bodo igralci in ljubitelji bridža še naprej zavzemali za boljši status njim ljube igre s kartami. Pravijo, da je je bridž - tako kot tudi šah - šport, ki zahteva umski napor, obenem pa ima več fizične aktivnosti kot, denimo, strelstvo.

Kdo ve, morda bo kdaj v prihodnosti bridž prav zares športna disciplina in bo kot takšna sprožila val tovrstne uveljavitve še drugih iger s kartami – šnops, remi, nekega dne nemara še znamenitih lažnivca ali Črnega Petra. Kdo ve ...

Galerija