© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.08.2015 21:31:24

15 mesecev zapora ali nakupovanje v trgovini kluba, ki ga sovražiš

vszi

Pravijo, da morajo biti kazni vzgojne in ene zelo vzgojne, predvsem pa zelo posebne in inovativne, se je spomnila münchenska sodnica Karin Jung.

Trije mladeniči, sicer navijači nemškega drugoligaša 1860 München so avgusta 2014 blizu glavne postaje napadli navijača Bayerna. Z njega so strgali dres, mu odvzeli šal in kapo ter ga pustili na pol nagega na cesti. Dva od treh mladeničev sta bila zaradi tega dejanja aretirana, tretjemu je uspelo pobegniti. Aretiranca sta seveda morala na sodišče, kjer ju je doletela huda kazen.

Sodnica Karin Jung je bila namreč neusmiljena, zaradi napada na navijača Bayerna je oba navijača 1860 Münchna obsodila na kar 15 mesecev zapora, a hkrati jima je ponudila še drugo opcijo: namesto zapora sta dobila možnost, da odideta iz sodišča kot prosta moža. A zato sta morala narediti nekaj, kar je v navijaškem svetu povsem nedopustno. Vstopiti sta morala v trgovino Bayerna, vsak je moral v njej porabiti 500 evrov, ves nakup pa sta morala potem dati žrtvi.

In čeprav je takšna stvar povsem nedopustna, sta mladeniča seveda priložnost za izogniti se ječi zgrabila z obema rokama. Žrtvi sta kupila nov dres, nov šal in tudi novo kapo, pa še veliko drugih navijaških rekvizitov. Ko so sodnico povprašali, zakaj se je odločila za takšno metodo kaznovanja, je dejala: "Med procesom sta bila arogantna, svojega dejanja se nista pokesala in trdila sta, da sta nedolžna. Ob tem nista želela razkriti imena tretjega prijatelja, ki je v vsem skupaj sodeloval. Za nekatere ljudi je vstop v trgovino sovražne ekipe sramotno. Želela sem ju kaznovati in jima pokazati, da nismo ne v srednjem veku ne na bojišču." 

Sodnica Jung, sicer navijačica kluba 1860 München, pa ni prvič dosodila tako nenavadno kazen. Pred nekaj leti je dva lumpa, ki sta razgrajala na Oktoberfestu, obsodila na tri mesece zaporne kazni, a je tudi njima ponudila alternativo – prepoved, da bi tri leta obiskala Oktoberfest. Lumpa sta raje odsedela svoj čas …