© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
26.06.2015 13:33:04

Pred napadalcem zaščitila partnerja in tvegala nadaljevanje kariere

Dansko in Veliko Britanijo je pretresla novica o napadu na ulicah sicer mirnega Københavna, v katerega sta bila vpletena dva vrhunska plavalca, zaradi sicer bizarnega vzroka pa sta njuna nastopa na svetovnem prvenstvu v Kazanu močno vprašljiva.

Le nekaj dni pred tem, ko se je v pravljično mesto Hansa Christiana Andersena preselil slovenski nogometni biser Benjamin Verbič, se je danska prestolnica izkazala za vse prej kot pravljično.

955-20-ottesen loughran 1

Škandal, ki se je zgodil na ulicah in v katerem sta ga skupila odlična plavalca, še vedno odmeva. Tudi zaradi bizarnosti vzroka, zaradi katerega je do pretepa pravzaprav prišlo. Bil je lep in topel junijski dan, ko sta se nič hudega sluteča svetovna in evropska prvakinja Jeanette Ottesen in njen britanski srčni izbranec Marco Loughran, ki je Veliko Britanijo med drugim zastopal na olimpijskih igrah v Londonu, usedla v avto in se odpeljala po ulicah danske prestolnice. Njuna vožnja se je končala z udarci v glavo, presekano obrvjo, več zlomljenimi zobmi, poškodbo rame ter s po enim zlomljenim in izpahnjenim prstom. 

Šestkrat ga je udaril v glavo, a storiti nisva mogla ničesar, ker sva bila pripeta z varnostnimi pasovi. Napadalec je še naprej udrihal, zato sem zaščitila Marcov obraz. Pri tem mi je zlomil in zvil prsta.

KER NI BILA DOVOLJ HITRA
Vzrok? Zaljubljeni par je za zdaj neznani storilec domnevno napadel, ker naj bi Ottesenova, ko se je na semaforju pojavila zelena luč, prepočasi speljala. Mogoče se sliši nenavadno, skoraj neresnično in prav gotovo bizarno, še posebej v mestu, ki slovi po svoji prometni urejenosti in vsesplošni strpnosti, a bilo je resnično. Voznik poltovornjaka očitno ne spada v veliko večino mirnih udeležencev prometa v danski prestolnici. Slab odzivni čas svetovne in evropske prvakinje je očitno nekaj najhujšega, kar se je vozniku lahko zgodilo v tistem trenutku. "Skoraj se je zaletel v naju, obkrožil avto in se ustavil pred nama. Stopil iz avta in začel hoditi proti nama. Marco je stopil iz avta in voznik, ki je imel tuje korenine, ga je začel brcati in pretepati. Hitro sva se želela umakniti in mislila sva, da je incidenta že konec, toda nenadoma se je voznik pojavil za nama. Marca je šestkrat udaril v glavo, a storiti nisva mogla ničesar, ker sva bila pripeta z varnostnimi pasovi. Napadalec je še naprej udrihal, zato sem zaščitila Marcov obraz. Pri tem mi je zlomil in zvil prsta," je priznala prestrašena plavalka. 
Njenemu srčnemu izbrancu je nato uspelo stopiti iz avta in odriniti napadalca, par pa si je zapisal tudi njegovo registrsko številko in ga seveda nemudoma prijavil policiji, ki pa ji storilca še ni uspelo ujeti.

955-20-lougran

IMEL JE ZELO ZLOBNE OČI 
Odveč je zapisati, da sta bila oba izjemno pretresena. "Moški, ki naju je napadel, je imel zelo zlobne oči. Videti je bilo, kot da bi bil v tistem trenutku pripravljen napasti kogarkoli. Na žalost sva bila midva takrat najbliže," je še dodala danska plavalka, ki se je z Loughranom odpravila tudi na pogovor s psihologom. 

Moški, ki naju je napadel, je imel zelo zlobne oči. Videti je bilo, kot da bi bil v tistem trenutku pripravljen napasti kogarkoli. Na žalost sva bila midva takrat najbliže.

V prvem trenutku se je zdelo, da je v primeru Ottesenove, ki bo avgusta branila zlato na svetovnem prvenstvu v Kazanu, na sporedu najslabši možni scenarij. Da bo morala za to, ker je priskočila na pomoč svojemu dragemu, izpustiti največje letošnje tekmovanje. A Danka je že dan po napadu skočila v bazen in trmasto vztraja pri tem, da bo vsak dan trenirala. Kot je rekla, si bo preprosto dobro zlepila prste in plavala, kakor dobro bo lahko. "Takoj se mi je oglasila in bila je vidno pretresena. Mislim, da bi bili vsi. Toda je velika borka, takoj se je podala v bazen, trenira in dela točno to, kar mora, da bi se lahko čim bolje pripravila na svetovno prvenstvo," je povedal njen menedžer Lars Green Bach.

955-20-ottesen

Danka je v svoji domovini velika zvezda; kako tudi ne, saj je dobitnica številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, manjka ji le olimpijska, zato je bila afera še toliko odmevnejša. Plavalka pa jih je vsaj malo pomirila s svojo objavo na twitterju, ko je na njem objavila njuno skupno fotografijo in zapisala, da se vsem zahvaljuje za sporočila ter da se tako ona kot njen dve leti mlajši srčni izbranec počutita že veliko bolje.