© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Vsebino omogoča: 4web
Vsebino omogoča: 4web
28.06.2024 15:37:35

Koliko me bo stala spletna stran – izdelava spletnih strani cenik

Izdelava spletnih strani
Izdelava spletnih strani
4web

Ne glede na to ali ste majhno ali veliko in uveljavljeno podjetje, se vam bo, ko boste začeli razmišljati o novi spletni strani, porodilo vprašanje: kakšna bo cena izdelave spletne strani. Običajno smo ljudje naravnani tako, da iščemo najcenejšega ponudnika. Pa je to res pametno? Vedeti je namreč treba, da je cena izdelave spletne strani odvisna od številnih dejavnikov, katere je potrebno kritično oceniti in ugotoviti, katere stvari so tiste, ki so za nas izjemno pomembne. Preverimo torej, kaj moramo upoštevati v ponudbi za izdelavo spletne strani.

Izdelava spletnih strani ponudba

Ponudba za izdelavo spletne strani bo običajno zajemala več postavk, ki pa ne bodo pri vseh ponudnikih enako izpostavljene in razvidne iz cenika. Zato je toliko bolj pomembno, da vemo kako ponudbo spletne strani brati in kaj piše med vrsticami. Nekateri ponudniki imajo na voljo tudi osnovni cenik spletnih strani, kar je zagotovo dobro izhodišče, da boste lahko že sami ocenili, kateri izmed njih je med cenejšimi. Tak dokument je po navadi poimenovan kar Izdelava spletnih strani cenik. Na koncu boste morali vse pridobljene cene izdelave spletne strani dati na isti imenovalec in jih primerjati med seboj, če boste želeli izbrati najbolj optimalno ponudbo.

Obseg spletne strani

Ena izmed prvih stvari, ki zagotovo vplivajo na ceno spletne strani je obseg spletne strani. Bolj ko bo vaša stran obsežna, več časa bo izdelovalec potreboval programiranje in vnos vsebin. Enostavne spletne strani, ki prikazujejo le osnovne informacije o podjetju bodo nedvomno cenejše kot spletna stran, ki bo vsebovala še katalog izdelkov ali pa bo razdeljena na več podstrani. Zato je pomembno, da vsem ponudnikom dajemo enake izhodiščne podatke, da bi lahko primerjali cene izdelave spletne strani med njimi.

Oblikovanje

Glede na to, da na trgu obstajajo tudi predloge za spletne strani, se lahko odločite tudi za to rešitev. V kolikor pa vaša rešitev potrebuje unikatni dizajn, to pomeni tudi večji strošek. Zato bodite pozorni, kaj je zajeto v ponudbi izdelave spletne strani. Preverite, ali vam izvajalec ponuja unikatno rešitev izdelave spletne strani ali rešitev na predlogi.

Funkcionalnost

Cena izdelave spletne strani je odvisna tudi od tega kakšne funkcije na spletni strani potrebujete. Če je za vaše stranke dovolj le kontaktni obrazec, da stopijo v stik z vami je to povsem nekaj drugega, kot če bi želeli, da se uporabniki na strani registrirajo, da dostopajo na spletni strani do različnih vsebin in cen ali pa želijo narediti rezervacijo. Specifikacija spletne strani je za ponudnika zelo pomembna. Če po njej ne vpraša, potem vam ne more dati realne cene izdelave spletne strani in je takšna ponudba izdelave spletne strani lahko zavajajoča. Da boste vedno na varni strani dobro premislite, kako želite da spletna stran deluje in bodite natančni pri svojih zahtevah, saj vas sicer lahko čakajo nepredvideni stroški.

Izkušnje, strokovnost in reference ponudnika

Preden kontaktirate potencialne ponudnike poskušajte na njihovih spletnih straneh poiskati njihove reference. Če ponudnik spletne strani nima, je to že lahko razlog, da postanete bolj previdni. Dobro je, da vam spletno stran izdela podjetje, za katerega veste, da ima za seboj že nekaj kilometrine in da ne bo, pred koncem projekta, poniknil v zemljo. Njegovo pomoč boste zagotovo potrebovali še kdaj v prihodnje, zato izbirajte med ponudniki, ki so že nekaj časa na trgu. Zagotovo bo cena izdelave spletne strani nekoliko višja kot od nekoga, ki je pravkar začel z delom vendar se vam lahko denar hitro povrne, saj bodo izkušeni razvijalci in oblikovalci bolje razumeli vaše potrebe, pričakujete pa lahko tudi kakovostnejši končni izdelek.

Vzdrževanje in podpora

Cena za izdelavo spletne strani je prav tako odvisna od tega ali bo v ponudbi zajeto tudi vzdrževanje in podpora. V vzdrževanju spletne strani so vključene tehnične posodobitve in varnostne posodobitve, medtem ko je v podpori zajeta pomoč strankam, v kolikor imajo težave ali vprašanja pri vnosu ali spreminjanju vsebin. Oboje je pametno zahtevati, da je zajeto v ponudbi, bodite pa pozorni, kaj vam je bilo v ponudbi za izdelavo spletne strani dejansko upoštevano v ceni in kaj so le dodatne opcije, ki jih ponudnik nudi.

Kaj lahko pričakujete, ko v roke dobite dokument, na katerem piše: Izdelava spletnih strani ponudba?

Če ste ponudniku natančno obrazložili vaše zahteve in potrebe, potem upravičeno lahko pričakujete, da je ponudnik to tudi upošteval. Nič pa ne bo narobe, če boste s ponudnikom, na podlagi dokumenta Izdelava spletnih strani ponudba preverili, če je temu res tako. Nekateri ponudniki vam bodo, poleg dokumenta Izdelava spletnih strani ponudba poleg ponudbe priložili tudi dokumente Splošni pogoji prodaje, dokument Izdelava spletnih strani cenik ter obširnejšo prilogo, kjer bodo navedli način njihovega poslovanja. Boljši ponudniki se bodo pri zadnjemu dokumentu še posebej potrudili in bodo v njem navedli konkretne korake, ki bodo specifični prav za vašo spletno stran. Na splošno pa preverite, če so v ponudbi upoštevani vsi koraki, ki so potrebni za kakovostno izdelavo spletne strani.

SEO analiza

SEO analiza je priporočljiva da se naredi preden se zastavi žični diagram in uporabniška izkušnja na strani. SEO analiza nam pove, po katerih ključnih besedah vaše stranke iščejo vaše storitve in produkte po različnih trgih. Na podlagi le te bo ponudnik lažje izdelal spletno stran, ki bo dobro rangirana v iskalnikih, kar pomeni, da boste imeli več možnosti za pridobitev strank in kupcev.

Analiza in načrtovanje

Dober ponudnik bo, preden bo začel izdelovati žični model, najprej raziskal vaše tržišče ter konkurenco s ciljem, da bo izdelal boljšo ali vsaj konkurenčno spletno stran. Stran bo načrtoval skupaj z vami, saj ste vi strokovnjak in veste, kaj je pomembno za vaše podjetje, on pa mora vaše storitve ali produkte strateško prikazati na strani. Pri tem mu bo pomagala tudi SEO analiza. Šele ko boste tako on kot tudi vi zadovoljni z žičnim diagramom se bo lotil naslednjega koraka.

Oblikovanje

Pri oblikovanju spletne strani bo dober izvajalec upošteval celostno podobo vašega podjetja, lahko pa vam bo, v kolikor bo ugotovil, da je vaša podoba zastarela ali da ni v skladu z vašim trenutnim poslovanjem, predlagal spremembe. Vaša spletna stran mora biti podaljšek vašega podjetja. Odvisno od tega, ali ste želeli unikatno izdelavo spletne strani ali izdelavo spletne strani na predlogi je odvisen tudi obseg oblikovanja. Tudi glede na vaše zahteve glede cene izdelave spletne strani bo imel oblikovalec pri oblikovanju več ali manj svobode. Zato imejte te korake ves čas v mislih, ko boste iskali izvajalca po principu - Izdelava spletnih strani cena.

Razvoj

Ko je dizajn potrjen, se programer loti razvoja, se pravi programiranja vaše spletne strani. Ko je stran enkrat v razvoju, so sicer še možne kakšne manjše spremembe znotraj cene izdelave spletne strani – recimo umestitev videa namesto slike. Večje spremembe pa bodo za seboj prinesle dodatne stroške. Priporočljivo je, da ponudnike vprašate, kako fleksibilni bodo pri vaših morebitnih dodatnih zahtevah.

Testiranje

Med razvojem in ko je razvoj končan se mora stran tudi testirati in popraviti njene nepravilnosti. Prav je, da stran testirate tudi sami in to pravočasno, saj mnogo izvajalcev nudi tudi garancijo na brezhibno delovanje spletne strani. Spletno stran je potrebno testirati na različnih napravah in brskalnikih.

Šolanje

Boljši izvajalci vam bodo v ponudbi izdelave spletne strani ponudili tudi šolanje. To pomeni, da boste lahko svojo spletno stran tudi sami urejevali. Pozanimajte se kakšen urejevalnik vam ponujajo, saj bo prijazen CMS lahko bistveno izboljšal vašo uporabniško izkušnjo in vam prihranil veliko časa in truda.

Lansiranje spletne strani

Ko bo stran nared za objavo, jo bo izvajalec objavil na izbranem strežniku. Nekateri ponudniki vam lahko ponudijo tudi gostovanje na svojih strežnikih. V kolikor boste gostovali drugje bodite pozorni, da imate v ceni opredeljen tudi strošek inštalacije strani na drugem strežniku in ali so potni stroški vključeni v ceno.

Vzdrževanje in posodobitve

Kot smo že povedali vsaka spletna stran potrebuje vzdrževanje in posodabljanje. Na šolanju vam bo izvajalec povedal kako lahko stran posodabljate sami. Priporočamo vam, da to prepustite strokovnjaku saj je možno, vsaj pri spletnih straneh, ki so narejene na predlogah, da bo čez nekaj let lahko prišlo tudi do kakšnih drugih težav pri prikazovanju in delovanju strani, ki jih bo potrebno odpraviti.

Za podrobnosti o izdelavi spletnih strani in ceniku obiščite https://www.4web.si/