© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(nk)
(nk)
13.07.2023 11:35:05

Na cestah, ki so med motoristi še posebej priljubljene, poletna kampanja za večjo varnost

psno

Pred nami so dnevi z visoko toplotno obremenitvijo, zato Agencija za varnost prometa vse motoriste in druge voznike motornih vozil poziva, naj poskrbijo za ustrezno hidracijo, načrtovanje počitkov na daljših poteh, nikdar naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Ob povečanem obsegu prometa in vročinskih obremenitvah v prihodnjih dneh agencija znova priporoča, naj načela varne udeležbe v prometu vsi vozniki motornih vozil vzamejo resno, da bomo na naših cestah varnejši vsi. V zaprtem in parkiranem vozilu ne puščajte nikogar!




Motoristom in mopedistom ter vsem drugim voznikom motornih vozil svetuje, naj se na ceste podajo strpno in ob spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Na pot naj se odpravijo v popolni motoristični opremi. Po trenutnih začasnih podatkih je bilo letos do 11. julija v prometnih nesrečah udeleženih 290 voznikov motornih koles (lani 354) ter 173 voznikov mopedov (lani 237). Letos je v prometnih nesrečah umrlo 5 voznikov enoslednih motornih vozil (4 motoristi in 1 mopedist), v enakem obdobju lani pa 8 (6 motoristov, 2 mopedista), manj je tudi zabeleženih poškodb. Agencija za varnost prometa od sredine junija izvaja poletno kampanjo za varnost motoristov in mopedistov.



Avtobuse s sloganom "Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.", motoristi in drugi vozniki motornih vozil že srečujejo na cestnih povezavah, kjer bodo vozili vse do sredine septembra.
Gorenjska: Ljubljana – Škofja Loka – Kranj – Radovljica – Lesce – Bled – Bohinj in nazaj
Notranjska: Logatec – Kalce – Postojna in nazaj
Goriška: Nova Gorica – Kanal – Tolmin – Kobarid – Bovec in nazaj



Letos med motoristi manj smrtnih žrtev in poškodovanih

Po trenutnih začasnih podatkih je bilo letos do 11. julija v prometnih nesrečah udeleženih 290 voznikov motornih koles (lani 354) ter 173 voznikov mopedov (lani 237). Letos je v prometnih nesrečah umrlo 5 voznikov enoslednih motornih vozil (4 motoristi in 1 mopedist). V enakem obdobju lani je umrlo 8 voznikov enoslednih motornih vozil (6 motoristov, 2 mopedista). Letos so od 5 smrtnih prometnih nesreč 3 vozniki enoslednih motornih vozil nesrečo povzročili sami.



Letos do 11. julija je bilo 62 voznikov enoslednih motornih vozil hudo poškodovanih, 265 pa lažje poškodovanih (lani 102 hudo, 319 pa lažje telesno poškodovanih). Skoraj dve tretjini (283 od 463) prometnih nesreč so letos povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. Med vsemi prometnimi nesrečami z udeležbo enoslednih motornih vozil prednjačijo vzroki neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti ter nepravilna stran/smer vožnje.



Višje izmerjene stopnje alkoholiziranosti med mopedisti
V letošnjem letu je bilo 17 voznikov motornih koles, ki so povzročili prometno nesrečo, pod vplivom alkohola, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1.16 promila (g alkohola/kg krvi). Med mopedisti, ki so povzročili prometno nesrečo, jih je bilo 15 pod vplivom alkohola, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala več kot 1.4 promila.



Nasveti za varno motoristično sezono: https://www.avp-rs.si/wp-content/uploads/2022/03/5_nova_brosura_varno_z_motorjem1.pdf