© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.02.2018 16:07:25

V Rusiji zadovoljni ob odločitvi Casa, še upajo na nastope v Pyeongchangu

Reuters

V Rusiji so se danes z zadovoljstvom odzvali na odločitev športnega razsodišča Cas o preklicu dosmrtnih suspenzov 28 ruskim športnikom ter vrnitvi medalj z zadnjih ZOI, ki Rusijo vrača na vrh seznama najboljših v Sočiju. Več ruskih predstavnikov je ob tem pozvalo, naj jim dovolijo tudi nastop v Pyeongchangu, čeprav je upanja na to le malo.

"Čim prej je treba storiti vse, da bi povsem oproščenim športnikom omogočili izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja ta razsodba," je po odločitvi Casa po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Ruski minister za šport Pavel Kolobkov pa je dejal, da imajo ti športniki zdaj "brezpogojno pravico" nastopiti na prihajajočih olimpijskih igrah. "V minulem letu so preživeli težke čase. Zdaj želijo iti naprej in nadaljevati to, v čemer najbolj uživajo - tekmovati v poštenem boju," je dejal.

Toda tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je priznal, da bo težko doseči uvrstitev oproščenih 28 športnikov na igre v Pyeongchangu.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) namreč tudi po odločitvi Casa vztraja pri prvotni odločitvi, da bodo po suspenzu Rusije in nacionalnega olimpijskega komiteja v Pyeongchangu lahko nastopili le tisti ruski športniki, ki so na seznamu Moka za nastop.

Rusiji so zaradi odločitve Moka odvzeli štiri zlate, osem srebrnih in eno bronasto medaljo iz Sočija pred štirimi leti. Z današnjo odločitvijo bodo ruskim športnikom vrnjene dve zlati, šest srebrnih in ena bronasta kolajna.

Tako bo Rusija znova najboljša država iger v Sočiju z osvojenimi 29 medaljami (11 zlatih, 9 srebrnih in 9 bronastih). Norveška je tako zdaj druga (11-5-10), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred kaznimi je imela sicer Rusija 33 medalj iz Sočija, a dvojni prvak iz Sočija v bobu Aleksander Zubkov ostaja v suspenzu, primer dvakratne dobitnice srebrne olimpijske medalje v biatlonu Olge Viluhine pa še ni zaključen.

Kronska priča proti ruskim športnikom Grigorij Rodčenkov, ki je kot nekdanji vodja protidopinškega laboratorija izdatno razkril početje v Rusiji, je do odločitve Casa zelo kritičen. Kot je sporočil prek svojega ameriškega odvetnika Jima Waldena, odločitev o preklicu dosmrtnih suspenzov 28 ruskim športnikom "opogumlja goljufe".

"To pomeni, da bodo čisti športniki še težje zmagovali, medtem ko prinaša s prevaro pridobljene koristi za skorumpirani ruski dopinški sistem na splošno in Putina posebej," je povedal Walden v imenu Rodčenkova. Slednji je po razkritju dopinga v Rusiji zbežal v ZDA in stanuje na tajni lokaciji, saj se boji maščevanja iz Rusije.

"Njegovo (Rodčenkovo) resnico so potrdili forenzični dokazi, drugi žvižgači, podatki, ki smo jih pridobili iz skrivnih evidenc moskovskega laboratorija, ki kažejo, da je bilo prikritih nekaj tisoč umazanih testov," je še sporočil Walden, ki je prepričan, da je odločba Casa povsem jasno pokazala, da so sedanji samo-uravnalni mehanizmi v mednarodnem športu "popolna polomija".