© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.08.2016 15:35:32

Rusija velika poraženka OI v Riu

Največja poraženka olimpijskih iger v Riu je najbrž Rusija. Zaradi dopinškega škandala je njihovo moštvo v Riu sestavljalo le 285 športnikov, ki so osvojili 53 kolajn oz. manj kot dve tretjini londonskih. Da bi dvignil moralo ponižane športne velesile, je ruski predsednik Vladimir Putin vsakemu dobitniku medalje posebej poslal osebni telegram.

Ruski športniki doživljajo težke čase. Zaradi dopinškega škandala je njihovo moštvo v Riu sestavljalo le 285 športnikov - v Londonu jih je bilo denimo 436. Po številu medalj pa bodo Rusi, ki so doslej zbrali 53 medalj, najverjetneje končali na četrtem mestu - za ZDA, Veliko Britanijo in Kitajsko.

Med omenjenimi 53 kolajnami je 17 zlatih, kar je daleč od dosežkov ruskih športnikov v Londonu 2012, ko so osvojili 82 medalj, od tega 24 zlatih. V teh 82 medalj sicer niso zajete tiste, ki so jim bile od tedaj odvzete zaradi dopinga in z njim povezanih nepravilnosti.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) vsem ruskim športnikom ni prepovedal nastopa na olimpijskih igrah v Riu. Odločitev o prepovedih je tako padla na posamezne panožne zveze. Medtem pa naj bi popolna prepoved nastopa ruskih športnikov veljala za paraolimpijske igre, ki bodo v brazilski prestolnici potekale med 7. in 18. septembrom. Rusija se je sicer pritožila na sklep Moka, odločitev arbitražnega sodišča za šport pa pričakujejo v ponedeljek.

Proti ruskemu sistemskemu dopingu pa ne nastopajo le posamezni organi in zveze, pač pa tudi nekatere države, med njimi Nemčija. Predsednica Nemške nacionalne protidopinške agencije (Nada) Andrea Gotzmann je že pozvala k prepovedi udeležbe Rusije na zimskih olimpijskih igrah leta 2018.

V Moskvi so nad takšnimi zahtevami zgroženi. Minister za šport Vitalij Mutko je ob tem zagrozil, da bi Rusija lahko prenehala s plačili Svetovni protidopinški agenciji (Wada). Svetovna prvakinja in rekorderka v skoku s palico Jelena Isinbajeva, ki tudi sama ni mogla nastopiti v Riu, je napovedala, da se bo tem vprašanjem posvetila, ko se bo pridružila Mokovi komisiji športnikov.

Isinbajeva namreč razmišlja, da bi se potegovala za predsedniški položaj v Ruski atletski zvezi. Ruske atlete namreč želi povesti nazaj v svetovno atletsko skupnost. Po njeni oceni so Rusijo obravnavali nepošteno, zato bo storila vse, da se kaj takšnega ne ponovi.