© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.08.2016 15:47:16

Kitajci se jezijo nad neuspehi svojih rojakov

Profimedia

Kitajska javnost je nad tokratno bero olimpijskih kolajn razočarana in se tega ne trudi več skriti. Na lestvici osvojenih medalj so na tretjem mestu, posebno pa jim gre v nos, da je pred njimi Velika Britanija, država z 22-krat manjšim številom prebivalcev. Najbolj zamerijo tekmovalcem v gimnastiki, ki so ostali brez zlata, prvič po letu 1984.

Kitajski športniki so na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru skupno osvojili 51 medalj, Britanci eno manj. Vendar so Otočani osvojili dve zlati odličji več kot Kitajci. Prvouvrščeni Američani so medtem razred zase, zbrali so že 84 kolajn, 28 jih ima najžlahtnejši sijaj.

Zbledeli so torej že spomini na Peking pred osmimi leti, ko so na lestvici kraljevali prav takratni prireditelji iger, ki so tudi nastopili z rekordnim številom športnikom, kar 639. Kitajska reprezentanca je skupno osvojila 100 kolajn in se zasidrala na prvo mesto. Štiri leta kasneje so v London pripeljali skoraj 250 športnikov manj, kljub temu pa dosegli 88 kolajn. Letos za najbolj naseljeno državo na svetu tekmuje 405 športnikov, kažejo podatki z uradne spletne strani iger.

Ko je začelo kazati, da letošnja kitajska bera medalj ne bo tako izjemna, so kitajski mediji morda bili še nekoliko zadržani in poskušali vzdrževati športno vzdušje, zdaj pa se vsekakor ne brzdajo več. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je na Twitterju zapisala, da ima "celo Velika Britanija več zlatih kolajn kot Kitajska". Kritiko je usmerila na telovadce, ki da so doživeli največji olimpijski polom.

Kitajski telovadci so doslej osvojili le dva brona z ekipnih tekmovanj, česar vsekakor niso navajeni, prav z vsakih iger od tistih v Los Angelesu leta 1984 so prinesli domov zlato. Prvič po dolgih letih je tudi, da kitajski telovadci ostajajo brez medalj v posamičnih bojih.

Državni časopis Global Times je šel še dlje in Veliko Britanijo že označil za "star, propadajoč imperij, čigar nacionalna moč ni primerljiva s kitajsko". Kasneje je časopis sicer poskušal popraviti vtis z optimističnim člankom, da so Kitajci lahko srečni tudi brez zlatih medalj. A neuspešno.

Pogovori na spletnih forumih so se razživeli, nekateri menijo, da bi morali kitajski športniki vrniti denar, ki so ga davkoplačevalci namenili za njihove treninge in razvoj.

Kritične osti so namenili tudi besedam kitajskih športnikov, ki so svoj neuspeh poskušali relativizirati z izjavami o pomembnosti udeležbe na igrah. Prav tako se posmehujejo pritožbam kitajskih športnikov zaradi domnevno slabih sodniških odločitev in se sprašujejo, kako je možno, da Kitajska zaostaja za "kraljestvom, ki zapušča EU". Tako je eden od uporabnikov spleta napisal: "Državna agencija za šport naj stori harakiri in naj se opraviči".