© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tina Torelli
Tina Torelli
14.07.2016 11:41:37

Red Bull Romaniacs 2016 v polnem teku: Špindlerjev načrt preživetja

Za manjšo vojno moraš imeti sproščeno glavo in velika jajca, prav pride pa še nekaj "malenkosti".

Spet je tisti čas v letu, ko na najboljše ekstremne enduraše na svetu pritisne poletno-tekmovalna vročica v Južnokarpatskem gorovju. Včeraj popoldne se je s prologom, ki določi startna mesta, že trinajstič zapored začela zloglasna dirka, ki sliši na ime Red Bull Romaniacs. Na njej so ponovno startali vsi, ki na cilju petdnevne grozljivke vsako leto sveto prisežejo, da se na igrišče grofa Drakule ne bodo vrnili nikoli več. Transilvanija je polna pripovedk, dirka Red Bull Romaniacs pa je ekstremni realizem posebne sorte. In ker Sibiu privabi vedno več slave željnih ekstremnih endurašev, množica pa zahteva vedno več kruha in iger, bo letošnja izdaja, ki so si jo v svojih norih glavah zamislili lovci na najbolj "gnarly" trase, še bolj zlobna od lanskoletne.

Vzdolž starega mestnega obzidja Michelangelo prologov Andy Fazekas vsako leto postavi poligon iz hlodov, sodov, tračnic in traktorskih gum - sekcije letošnjega je poimenoval "Alcatraz, Jarvis's Masterpiece in Mad Max". Panika? Ne, letos je šefu dirke Martinu Freinedemetzu Andyja namreč uspelo prepričati, da je naredil tehnično manj resen, zato pa bolj tekoč in hitrejši prolog, na katerem je bil najuspešnejši Španec Alfredo Gomez, pred Walkerjem, ki se je po štirih mesecih bolniške vrnil na svetovni enduro poligon, ter Jarvisom, Boltom in Boltonom. Miha Špindler je bil 28 z zlatem, Miloš Novakovič 90. v srebrnem razredu.

Sekcije off road etap so letos enako težke kot lansko leto, trdi šef traserjev Klaus Sørensen, so pa zato posejane bolj na gosto. Posebej drugi dan - DANES! - bodo Red Bull Romaniacs rajderjem zagrenili življenje z novo stopnjo ekstremnega, je obljubil Klaus. Dirka je pridobila tudi na dolžini, traserji so zarezali v nekaj novih področij, razredi pa so letos med sabo bolj ločeni. Tekmovalci zlatega razreda, v katerem tekmuje naš najboljši ekstremni enduraš Miha Špindler, bodo morali v štirih off road dnevih premagati kar 654 kilometrov skal, vzponov in spustov, rek in hudournikov, blatnih kopeli in pravega pragozda.

Prvi dan je svojo prvo etapno zmago v hard enduru s sanjsko vožnjo odkljukal Južnoafričan Wade Young. Bivši boksar Young je startal kot osmi, hitro napredoval, našel Jarvisove tračnice - Jarvis je na progo odšel prvi (zmagovalec prologa Gomez si je izbral tretjo startno stevilko) - in ga kmalu po prvi servisni točki prehitel. Takoj po prvi servisni točki pa je odstopil tudi Walker, ki je na sekciji "125 Killer climb" grdo padel in odprl sveže zaceljeno poškodbo na nogi. In tu se drama prvega dne še ne konča: zaradi težav z vidom je odstopil Paul Bolton, medtem ko se je novinec in eno največjih odkritij ekstremnega endura zadnja leta Billy Bolt na progi izgubil in tako precej nazadoval. Drugo mesto si je privozil Gomez, tretji je bil fantastični Teasdale, ki je startal kot deveti, takoj za njim pa sta prišla v cilj Jarvis in Mario Roman. Sanje o "hat tricku" so se lansko- in predlanskoletnemu zmagovalcu Walkerju žal izmuznile že prvi dan, je pa po odstopu dveh favoritov zdaj dirka bistveno bolj odprta. Miha Špindler ima za sabo izjemno težko etapo, polno padcev, v katerih si je poškodoval mišico na levi roki, a se je kljub temu v 9 urah in 45 minutah uspel prebiti naprej za kar 9 mest. Novakovič je startal kot 90. in se prebil na 54. mesto v srebrnem razredu. Kot je v svojem in Mihovem zapisal na svojem FB profilu: Slovenija gre naprej!

Kako je bilo lansko leto, ko tekmovalcev na Red Bull Romaniacs izjemoma niso prale apokaliptične nevihte, in kako bo letos, ko so tekmovalce že prvi dan žgale temperature nad 35 stopinj Celzija? Walker pred letom dni za pičli dve minuti premagal Grahama Jarvisa in Alfredo Gomez Canter je bil tretji. Miha Špindler je za 14. mesto med profesionalci potreboval 29 ur, 57 minut in 55 sekund, medtem ko je Miloš Novaković v bronastem razredu zasedel končno 24. mesto in v cilju obljubil, da bo letos nastopil v srebrnem razredu. Miloš je obljubo držal in se je letos podal na 589 km dolgo progo srebrnega razreda, Špindler, ki na 13. izdaji Red Bull Romaniacs nastopa s srečno startno številko 12, pa je zagotovo najresnejši kandidat za deseterico. Mesto za enega najresnejših favoritov za zmago je že danes upravičil močni Wade Young, računati je treba na njegovega rojaka Teasdala, do zadnjega metra bo na progi nevaren Jarvis, ob njem pa tudi oba Španca, Gomez in Roman. V srebnem razredu letos ponovno navijamo za Kristen Landman - če ji uspe veliki met, se bo v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki je prišla na cilj proge srebrnega razreda. In še dve zanimivosti: v bronastem razredu nastopa Lorenzo Quinn, italijanski kipar in peti sin Anthonyja Quinna, najstarejši tekmovalec na dirki pa je 69-letni Anglež John Trevor, ki se z brzicami in skalovjem bori v železnem razredu.

Jutri se torej začenja najtežja etapa v zgodovini Red Bull Romaniacs. Walker bo zjutraj že pri svojem zdravniku, Špindler pa bo pojedel običajnih pet jajc na oko, pozabil spiti kavo in pustil, da ga dokočno prebudi šele adrenalin na startu. Tako je, poškodovana mišica za Miho Špindlerja ni nič v primerjavi z zgodnjim vstajanjem ...