© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.03.2016 15:27:44

V Riu tudi neodvisna dopinška komisija

Reuters

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bodo poleti prvič v zgodovini o dopinških primerih odločali neodvisni sodniki. Tako bo po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v kratkem v Lozani odločil izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bo tako še zaostril boj proti dopingu.

Pred meseci je svetovni šport pretresla dopinška afera v atletiki, šlo je za prikrivanje posameznih pozitivnih primerov. Ruski atleti naj bi tako na olimpijskih igrah 2012 v Londonu nastopali pod vplivom prepovedanih poživil, posamezne primere pa je prikrila Mednarodna atletska zveza.

Do zdaj je bilo v navadi, da je predsednik Moka sam oblikoval disciplinsko komisijo. Ta zasliši športnike, osumljene zlorabe dopinga, in odloča o posledicah. V večini primerov so dopinški grešniki diskvalificirani, osvojene kolajne pa morajo vrniti.

Od leta 1996 deluje na olimpijskih igrah "ad-hoc" sodišče Mednarodnega športnega razsodišča (Cas), ki na podlagi olimpijske listine odloča o splošnih kršitvah v roku 24 ur.

V primeru, da bo Mok potrdil novost, bodo v Riu o dopinških primerih odločali neodvisni sodniki Casa s sedežem v Lozani. Tudi o pritožbah na sodbe bo odločala neodvisna komisija mednarodnega razsodišča.

Značke: rio 2016