© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.02.2016 11:22:02

Športnike bolj skrbi voda, kot pa zika

Čeprav je te dni največ govora o virusu zika, pa jadralce na deski vseeno najbolj skrbi onesnaženost vode v zalivu Guanabara, ki bo avgusta eno izmed prizorišč olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Lee Lai-shan iz Hongkonga, nekdanjo olimpijsko prvakinjo (zlata je bila leta 1996 v Atlanti) v "windsurfingu", močno skrbi zelo onesnažena voda, ki ji bodo izpostavljeni jadralci. "Naša največja ovira je slaba kakovost vode. Tam je zelo onesnažena. Ko zboliš, je konec," je dejala Leejeva za časnik South China Morning Post.

Brazilske oblasti so obljubile, da bodo očistile zaliv, toda še danes je polovica kanalizacije v Riu "neobdelane". To jadralko bolj skrbi kot pa širjenje virusa zika, ki ga prenašajo komarji. "Mislim, da je virus le še ena ovira. Mislim, da bo dovolj, če bomo pač upoštevali navodila za izogibanje pikom komarjev," je dejala Leejeva.

Prav Brazilijo je najbolj prizadelo to širjenje virusa po Karibih in Latinski Ameriki, predsednica Dilma Roussef pa je v soboto začela "vojno proti komarjem" in obljubila, da v tem pogledu ne bo nevarnosti za olimpijske igre.