© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
09.09.2024 16:19:17

Si ga slišal, Luka? Shaq s finančnimi nasveti Slovencu: Ligi NBA bi dejal, naj zadržijo ...

profimedia

Legendarni Američan Shaquille O'Neal s prav posebnim finančnim nasvetom slovenskemu asu.

Luka Dončić bo lahko po koncu naslednje sezone podpisal novo in finančno precej donosnejšo pogodbo v ligi NBA. Ta bo začela veljati šele po koncu sezone 2025/26, v petih letih pa mu bo na račun kapnilo skupno 320 milijonov evrov oziroma 64 milijonov evrov na leto.

Če bo še naprej navduševal košarkarsko javnost in kazal predstave, kot jih kaže zdaj, pa se mu ob vstopu v novo desetletje obeta še ena precej občutna povišica. Po napovedih strokovnjakov onkraj luže bodo najboljši igralci upravičeni do novih rekordnih zneskov, najboljši pa bodo lahko dobili 35 odstotkov od 300 milijonov dolarjev, kolikor naj bi po sezoni 2030/31 znašala plačilna omejitev klubov iz lige NBA. Če to prenesemo v številke, bi najboljši košarkarji na sezono zaslužili tudi do 105 milijonov dolarjev oziroma nekaj manj kot 100 milijonov evrov. Seveda so to zneski pred odštetim davkom, ki v Združenih državah Amerike ni mačji zalogaj.

Legendarni Američan Shaquille O'Neal, ki dogajanje v ligi NBA še zmeraj zelo podrobno spremlja, je velik Dončićev oboževalec, tudi zaradi tega pa je Slovencu v pogovoru v priljubljenem podkastu na ESPN-ju svetoval, kako naj privarčuje nekaj denarja. Ni malo športnikov, ki so po koncu kariere obubožali, tega pa Dončiću ne želi.

"Kmalu bo lahko dobil 100 milijonov dolarjev na leto. Če bi bil jaz na njegovem mestu, bi ligi NBA dejal, naj mi plačajo 20 milijonov evrov, ostalih 80 milijonov pa naj zadržijo do takrat, ko ne bom več igral. Saj veste, 80 milijonov dolarjev po odštetih davkih ne bo več 80 milijonov, preostanek ne želim videti pred svojim 35 letom," je Dončiću svetoval O'Neal. Slednji je sicer že večkrat javnosti razkril zgodbo, kako je svojo prvo plačo v ligi NBA zapravil v 30 minutah. Poleg dragega avtomobila je kupil še nekaj malenkosti, denar pa je po njegovih besedah kar izpuhtel.

V nadaljevanju kariere je bil sicer precej bolj preudaren, s pametnimi naložbami in vlaganji pa je danes njegovo premoženje ocenjeno na 500 milijonov evrov.