© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
02.02.2020 09:56:46

UBIJALSKO! Nihče v 15 letih tako dobro kot Prepelič, ki ga danes čaka TEKMA VSEH TEKEM

Klemen Prepelič je najboljši strelec španske ACB lige, ki velja za najmočnejšo na stari celini, kar pomeni, da je po nedotakljivi ligi NBA in evroligi tretja po moči na svetu. In biti na prvem mestu v tretji najmočnejši ni ravno mačji kašelj.

Bistričan v povprečju dosega 22,4 točke, na prav vseh od dvajsetih tekem pa je imel dvoštevilčni točkovni izkupiček. Tako visokega povprečja v španski ligi ni imel še nihče od sezone 2004/05 dalje, takrat je bil najučinkovitejši Charlie Bell s 27 točkami.

Prvi mož lige ACB bo danes stopil na parket dvorane, ki jo zelo dobro pozna. Gostovanje pri madridskem Realu (v času za zgodnje kosilo, ob 12.30) bo pravzaprav gostovanje doma, še vedno je namreč član kraljevega kluba, v tej sezoni posojen k Joventutu. Po fantastični sezoni v francoskem Levolloisu (na las podobni letošnji v Joventutu) je Bistričan stopil v Dončićeve čevlje, pa si v četi Pabla Lasa, med takratnimi aktualnimi evropskimi prvaki, ni uspel izboriti primerne minutaže, močno zaostal za tistim, kar je od sebe pričakoval sam, in predvsem zaostal za pričakovanji njegovih delodajalcev.

Njegove igre v Badaloni kažejo, da je vendarle iz pravega testa, ali je tudi človek za največje stvari, za največji oder, pa bo moral še dokazati. Prvič že danes, ko bo prav gotovo pod posebnih drobnogledom. Prepeličevo čarovnijo bodo namreč videli tudi navijači Reala, torej tisti, ki mu po bledi sezoni v njihovi ekipi niso verjeli. Z zanimanjem ga bodo opazovali tisti, ki so ob pregovorno visokih merilih, ki jih mora košarkar, še bolj pa nogometaš, izpolnjevati, da vstopi v njihovo družino, ob njegovem prihodu zmajevali z glavami, ob koncu sezone pa modrovali, da fant ne spada v Real.

Toda številke ne lažejo, ne francoske ne katalonske, navsezadnje pa niti slovenske iz evropskega prvenstva. Pri 27 letih je Prepelič vstopil v najboljša leta za športnika in gotovo je pri sebi marsikaj razčistil. Ubijalski instinkt, mirna roka, strahoviti pogum in serijska samozavest so dovolj močni argumenti za vrhunsko kariero.

"Prepelič je igralec, ki vzbuja veliko pozornosti. Sposoben je dosegati veliko točk iz vseh položajev, dobro tudi podaja, je stalna nevarnost za tekmeca," o njem pravi Laso, ki vsega tega v prejšnji sezoni ni dobro izkoriščal. A, zanimivo, podobno zgodbo zdaj preživlja Argentinec Nico Laprovittola, ki je bil v minuli sezoni (tudi v dresu Joventuta) s 17.1 točkami na tekmo najboljši strelec lige, prestopil v Real, kjer pa pobira drobtinice.

Za Joventut naj bi že danes zaigral novi košarkar Tony Wroten, ki je v prvem delu sezone nosil dres Anwila Wloclaweka. Zanimivo, v poljskem prvenstvu ni tako izstopal kot novi član Cedevite Olimpije Dominic Artis, ki je bil najboljši strelec.

Joventut, ki je v zdaj že kar precej oddaljeni sezoni 1993/94 zasedel evropski prestol, išče pot iz krize, na zadnjih šestih tekmah v obeh tekmovanjih je petkrat izgubil, v domači ligi pa je v seriji treh zaporednih porazov.