© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
08.01.2020 08:40:32

Dončić pred slovenskim dvobojem SPOROČIL ROJAKU: Vesel sem njegovega obiska, zagotovo bo moj ...

Reuters

Danes se obeta slovenski obračun v ligi NBA.

Pa smo tam. Bo že držalo, da je tekma rednega dela lige NBA v marsikaterem pogledu pač tekma rednega dela lige NBA. V dobrem in slabem. V najboljšem in najslabšem. Vse drži. A drži tudi, da bo tekma v noči na jutrišnji dan po slovenskem času drugačna. Do določene mere bo izstopala tudi v Združenih državah Amerike, v Dallasu še nekoliko bolj, predvsem pa je nekaj izrazito posebnega tako za Slovenijo kot za celotno področje nekdanje Jugoslavije. In prihaja v trenutku, ki ne bi mogel biti bolj primeren in simbolično močnejši.

»Vesel sem, da prihaja. Vesel sem njegovega prvega obiska v Dallasu in zagotovo bo moj gost. Na predvečer obračuna bova vsekakor šla na večerjo,« je do ušes nasmejani Luka Dončić po ponedeljkovi zmagi nad Chicagom na slovenska vprašanja slovenskega novinarja v slovenščini – velika kopica ameriških novinarjev je ob vsaki taki priložnosti pač morala počakati, tako Luka kot predstavnik za stike z javnostjo pri Mavericksih jim druge možnosti nista dala – razlagal o pričakovanju povsem novega, do zdaj še nikoli videnega slovenskega obračuna v ligi NBA.

Prepričani smo, da je sinoči naredil vse, kar je napovedal, in še kaj. Prepričani smo, da je bil sijajen gostitelj Vlatku Čančarju, ki je prvič kot član Denverja na obisku v tem teksaškem mestu. Še nedolgo tega je celo kazalo, da slovenskemu novincu med NBA-elito to gostovanje letos ne bo namenjeno – da mu ne bo pripadla čast obiska sicer mlajšega, a toliko slavnejšega in toliko uspešnejšega rojaka. Kot gotovo veste, je bil Vlatko sprva sicer izbran na seznam košarkarjev za začetek sezone z Nuggetsi, a so ga nato precej hitro poslali v razvojno ligo in marsikdo se je bal, da bo tam obtičal – če lahko uporabimo ta izraz glede na to, da gre za vsega spoštovanja vredno tekmovanje – za vso sezono. Toda Čančar je imel drugačne načrte. In višjo kakovost. In namen pokazati. In jo je pokazal.

Odlične predstave so mu odprle vrata vrnitve v Denver – celo tako zgodaj, da za novo podobo slovenskega NBA-obračuna ni bilo treba ravno trepetati. In ga zdaj imamo. Čančar je sicer pobiral drobtinice ob svojih dozdajšnjih nastopih in včasih priložnost dobi, drugič ne, a danes bo zraven in imamo občutek, da jo bo dobil. Priložnost namreč. In to morda celo bolj obsežno, kot jih je vajen. Američani imajo namreč za te stvari izjemen občutek, in ko jim bo postalo jasno – če jim še ni, bomo za to pred tekmo poskrbeli mi –, da je pri Dončiću na obisku Slovenec ter da bi lahko dobili čustveno močne in posledično odmevne prizore na igrišču, bodo zagotovo pripravljeni sodelovati vsi. Vključno z obema trenerjema, kajti, še enkrat, to so Američani, to je Amerika in občutek – pa tudi komanda z vseh naslovov – za te stvari je tukaj izjemno močan. Pogosto prevladujoč, pogosto postavljen pred marsikaj drugega.