© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
23.06.2023 23:36:44

Madžarska, Belgija, Francija in Španija v polfinalu

Profimedia

V Stožicah za medalje.

Slovenije ni v izločilnih bojih ženskega evropskega prvenstva, saj je po treh porazih v predtekmovanju proti Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji zasedla predzadnje mesto med šestnajstimi sodelujočimi ekipami na prvenstvu, zato pa so v boju za medalje ostale Madžarska, Belgija, Francija in Španija

Madžarke so v napeti končnici premagale Češko z 62:61 (7:11, 29:22, 48:39). Po zadržani prvi četrtini obeh ekip, so v drugi naredile odločno razliko in jo dobile z 22:11. Čehinje so se vrnile v dvoboj v zadnji četrtini in deset sekund pred koncem celo povedle. A tri sekunde pred iztekom časa je zmago Madžarski zagotovila Debora Dubei.

Belgijke so povsem nadigrale srbske tekmice s 93:53 (28:8, 49:31, 71:45). Aktualne evropske prvakinje so bile proti Belgiji povsem brez moči. Slednja lovi tretjo medaljo na zadnjih štirih EP, leta 2017 in 2021 je bila bronasta, tokratni dvoboj pa je sijajno odprla. Hitro je povedla s kar 14:0, prvo četrtino pa na koncu dobila s prednostjo 20 točk. Srbkinje so v nadaljevanju prikazale nekoliko boljšo predstavo, a po glavnem odmoru Belgijkam spet niso uspele slediti. Ena najboljših igralk v Evropi Emma Meesseman je na tekmi postala prva košarkarica v zgodovini ženskega EP, ki je vpisala trojni dvojček. Dosegla je 15 točk, 13 skokov in deset podaj.

Podobno kot Belgijke so bile v svojem četrtfinalnem obračunu uspešne Francozinje, ki Črnogorkam pravih možnosti za uspeh niso pustile že od samega začetka. Francija, ki je bila na zadnjih petih EP vsakič srebrna, je že prvo četrtino dobila s 23:9. Druge sicer ni dobila s tolikšno razliko, a je prednost vseeno povišala. Svoje tekmice iz Črne gore so nato spet povozile v zadnjih dveh četrtinah. Tretjo so dobile z 21:11, četrto pa s 24:9.

Tudi Španke pretiranih težav z Nemkami niso imele. Nadzor nad dvobojem so vzpostavile že po prvi četrtini, ki so jo dobile z 20:7. Španija, ki je na zadnjih petih prvenstvih trikrat osvojila naslov, svojim tekmicam danes ni pustila, da razvije igro v napadu. Nemke so namreč v prvih dveh četrtinah dosegle manj kot dvomestno število točk, sicer pa tudi nasploh tokrat niso bile strelsko razpoložene. Španke so svoje priložnosti izkoriščale, prednost pa je s tem le postopoma naraščala vse do konca tekme.

Polfinalna dvoboja ter prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre bosta v soboto. V polfinalu se bosta merili Španija - Madžarska in Belgija - Francija, v kvalifikacijskih tekmah pa Nemčija - Češka ter Srbija - Črna gora.

V nedeljo sledi še tekma za peto mesto in partiji za medalji. Finale bo ob 20. uri. Najboljših šest z eurobasketa 2023 se bo sicer uvrstilo na olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo februarja prihodnje leto.